VLADA Prihvaćen plan prijama osoblja za 2019. u HV; raspuštena neka županijska, gradska i općinska vijeća

Vlada je u četvrtak prihvatila rješenja o raspuštanju Županijske skupštine Ličko-senjske županije, gradskih vijeća Iloka i Ogulina te Općinskog vijeća općine Davor zbog nepravovremenog donošenja proračuna, a prihvatila je i plan prijama osoblja za 2019. u Hrvatsku vojsku s planom promjena kategorija postojećeg vojnog osoblja s čim u vezi je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo kako se nastavlja proces planskog prijama vojnika i mladih časnika u službu radi pomlađivanja kadrova i održavanja broja vojnika.

Planom se predlaže prijam 976 novih djelatnika s tržišta rada na temelju javnog natječaja za mjesta vojnika i časnika i  629 osoba koje su već zaposlene u Hrvatskoj vojsci i koji ovim planom mijenjaju postojeću kategoriju.

Krstičević je podsjetio da je izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama iz 2018. ugovorna vojnička služba uređena na bitno drugačije i pojasnio kako se tim zakonom predlaže i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života, čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina).

Tom značajnom mjerom omogućuje se sigurnost zaposlenja i životnog planiranja uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi, naglasio je Krstičević.

Tijekom prošle godine, 526 vojnika sklopilo je ugovor o vojničkoj službi na neodređeno vrijeme, rekao je ministar te dodao kako se tijekom ove godine planira sklapanje ugovora za 1000 vojnika. Za provedbu toga plana osiguran je novac u financijskom planu Ministarstva obrane za 2019.

Raspuštena Županijska skupština Ličko-senjske županije, gradska vijeća Ogulina i Iloka 

Vlada je prihvatila i rješenja o raspuštanju Županijske skupštine Ličko-senjske županije, gradskih vijeća Iloka i Ogulina te Općinskog vijeća općine Davor zbog nepravovremenog donošenja proračuna.

Ministar uprave Lovro Kuščević izvijestio je kako je Ministarstvo uprave prikupilo podatke i utvrdilo da u četiri jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu usvojeni proračuni te da sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Vlada RH rješenjem raspušta predstavnička tijela koja nisu na vrijeme prihvatila proračun.

Nakon pravomoćnosti toga rješenja Vlada će raspisati prijevremene izbore koji se moraju održati u roku od 30 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.