VLADA Prihvaćen nacrt sporazuma EK o nabavci cjepiva protiv COVID-19

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila Nacrt sporazuma EK i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 te ministru zdravstva dala ovlast za potpisivanje pisma kojim EK obavješćuje o okončanju postupaka u Hrvatskoj, potrebnih za potpisivanje Sporazuma.

Ministar zdravstva Vili Beroš podsjetio je, obrazlažući prijedlog odluke o prihvaćanju nacrta sporazuma, da trenutno ne postoji cjepivo protiv koronavirusa niti specifično liječenje za ovu bolest.

“Na temelju predloženog sporazuma, EK se u ime država članica sudionica ovlašćuje sklopiti prethodne sporazume o kupnji s proizvođačima cjepiva radi nabave cjepiva i suzbijanja ove bolesti na razini EU”, dodao je ministar.

Pristupanjem ovom Sporazumu, Hrvatska potvrđuje namjeru kupnje cjepiva te stječe pravo na nabavu određenih količina cjepiva.

To se pravo ostvaruje tek sklapanjem posebnih sporazuma s  proizvođačem cjepiva po cijeni koju je u ime država članica sudionica ispregovarala EK.

“Sporazum predstavlja temelj EK-u za sklapanje prethodnih sporazuma s proizvođačem cjepiva, a svaka država članica sudionica donosi samostalno odluku  o sklapanju posebnih ugovora s proizvođačem cjepiva o njegovoj nabavi”, naveo je Beroš.

Vlada je donijela i uredbu o osnutku Uredu potpredsjednika Vlade, kojom je utvrđen  djelokrug rada, način upravljanja, radna mjesta i okvirni broj državnih službenika u Uredu. Uredba stupa na snagu prvog dana od dana objave.

Zakonom o Vladi, naime, određeno je da se za potpredsjednika Vlade koji nije čelnik ministarstva ustrojava Ured potpredsjednika Vlade, pojasnio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević, koji će biti na čelu Ureda.

Bila je ovo zadnja sjednica prije ljetne stanke, s tim da će biti održana još jedna telefonska sjednica, a ministri se u Banske dvore vraćaju na redovitu sjednicu Vlade 20. kolovoza.