Vlada predstavlja mjere za normalizaciju života, kad se što otvara?

Redovita sjednica Vlade RH

Sjednica Vlade RH održava se danas od 13 sati. Vlada će usvojiti zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

Na dnevnom je redu, uz informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus te aktivnostima Stožera civilne zaštite, i prijedlog zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Prva faza kreće od ponedjeljka, kada gospodarstvenici očekuju otvaranje brojnih neprehrambenih trgovina koje su sada zatvorene i moguće produljenje radnog vremena, zatim 4. svibnja kada bi i neke škole trebale početi primati učenike nižih razreda, te konačno 11. svibnja za kada je moguće da će se otvarati i trgovine u šoping centrima, te možda kafići i restorani s terasama, javlja Jutarnji list.

Premijer Andrej Plenković, nakon sastanka užeg kabineta Vlade, na kojem su se brusili zadnji detalji plana, otkrio je tek da će se reaktivacija gospodarstva, koje je zbog pandemije koronavirusa zaustavljeno prije više od mjesec dana, događati u te tri faze, te da su mjere usklađene s epidemiolozima, ali detalje je ostavio za sjednicu Vlade.

‘Cilj je da ostvarimo i gospodarsku aktivnost i korist u smislu reaktivacije gospodarstva pa sukladno tome i prihoda za državni proračun’, izjavio je Plenković. Premijer je istaknuo da su se protuepidemijske mjere u Hrvatskoj pokazale uspješnima, da su ostvarile rezultat te da je vrijeme za reaktivaciju ekonomije, pritom pazeći da se ne ugroze dosadašnja postignuća vezana uz zdravstveni aspekt.