Povezite se

Izdvojeno

Vlada pred širom rekonstrukcijom?

Objavljeno

-

Najbliži suradnici premijera Andreja Plenkovića zagovaraju širu rekonstrukciju Vlade a neposredan povod za to je izbor aktualne ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe, piše u četvrtak Jutarnji list.

Razgovore o rekonstrukciji Vlade potvrdilo je Jutarnjem nekoliko sugovornika iz vrha HDZ-a i Vlade ali uz napomenu da, iako je uži krug Plenkovićevih suradnika sklon većem osvježenju Vlade, on sam o tome nije donio odluku. Prije svega čekao se ishod izbora u Vijeću Europe a zatim i nedjelja, za kada je predviđen novi summit Europskog vijeća na kojem bi se napokon moglo saznati tko preuzima čelne funkcije u Europskoj komisiji.

“Točno je da su Goran Jandroković i najbliži suradnici premijera skloni široj rekonstrukciji Vlade, ali u okvirima mogućega, odnosno da se pazi na odnos snaga u Saboru, kako ne bi neki ministri, budu li smijenjeni, radili probleme. No te odluke još nema”, rekao je visoki izvor iz HDZ-a.

Uz ispražnjeno mjesto ministra vanjskih poslova, moguće je da će se u Banskim dvorima tražiti osvježenje i u drugim resorima, piše dnevnik. Postanu li afere ministra uprave Lovre Kuščevića preopasne za samog premijera, nije nemoguće da mu se šef Vlade na kraju zahvali na suradnji, kao što je bio slučaj s ministricom Martinom Dalić. Moguće je da će premijer tražiti zamjenu i za često kritiziranog ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je nedavno nizao pohvale na račun ideja predsjedničkog kandidata Miroslava Škore. Uz Kujundžića tu su i neki drugi ministri poput Gorana Marića, koji nisu bliski Plenkoviću, piše Jutarnji list u četvrtak..  

Jedan bliski premijerov suradnik tvrdi da, ako i dođe do rekonstrukcije Vlade, to neće biti rezanje broja ministarstava,što se ranije spominjalo.

(Hina)

Nastavi pregledavati

Izdvojeno

Božinović u Dalju: Nepokolebljivost onih koji su domovinu branili snagom srca

Published

on

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović u subotu je na obilježavanju 29. godišnjice pogibije branitelja Dalja ocijenio kako je to jedan od tragičnih, ali ponosnih događaja Domovinskog rata u kojemu je na vidjelo izišla nepokolebljivost onih koji svoju domovinu brane snagom srca i iskrenog domoljublja.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović je podsjetio da  su  “1991. godine prije osnivanja Hrvatske vojske, policijske postaje imale vrlo značajnu ulogu u otporu neprijatelju.”

“Policajcima ove postaje u pomoć su pritekli pripadnici Zbora narodne garde, Civilne zaštite i mještani Dalja. Tenkovski projektil koji je ispaljen toga dana na postaju prerano je ugasio čak 39 života – 20 policajaca, 15 gardista i četvorice pripadnika CZ. No, nisu računali da će zvjerstvo koje su ovdje počinili biti jedno od odlučujućih događaja za podizanje morala hrvatskog naroda u obrani i oslobađanju svoje domovine“, rekao je Božinović.

Naglasio je kako trebamo biti ponosni na hrvatsku hrabrost, upornost i snagu zajedništva, jer je ova tragedija imala presudnu ulogu u daljnjem ishodu Domovinskog rata. Po njegovim riječima, obrana policijske postaje Dalj jedna je u nizu potvrda posvećenosti hrvatskih policajaca provođenju zakona, očuvanju ustavno-pravnog poretka, demokratskih vrijednosti i integriteta naše zemlje.

Za poginule su ispred daljske policijske postaje položeni vijenci. Osim ministra Božinovića, vijence su položili glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, osječko-baranjski župan Ivan Anušić te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

U daljskoj crkvi služena je misa zadušnica za poginule, a u večernjim satima u susjednom Aljmašu bit će obilježena 29. obljetnica progona mještana Dalja, Aljmaša i Erduta koji su 1. kolovoza 1991. godine iz Aljmaša brodovima za prijevoz rasutog tereta prevezeni u Osijek.

Novinari su ministra Božinović u Dalju pitali o istragama ratnih zločina i o nestalim osobama, a on je odgovorio kako je istraživanje ratnih zločina i potraga za nestalima prioritet Vlade RH, nadležnih ministarstava i drugih institucija. „Pri tome postoji intenzivna međuresorna suradnja koja je do sada već dala rezultate i siguran sam da će tako biti i budućnosti. Kad je riječ o Dalju, od ranije postoje kaznene prijave, a na tome se i dalje radi“, dodao je.

Odati poštovanje svim nevinim žrtvama stradalim u ratu je civilizacijski doseg

Na pitanje kako komentira izjavu saborskog zastupnika Domovinskog pokreta Ivana Penave vezanu za Grubore da je riječ o političkoj trgovini i izjednačavanju Oluje i pojedinačnih zločina, odgovorio je kako Vlada radi u kontinuitetu na izgradnji političkih odnosa u Hrvatskoj.

„Odgovorna politika treba stvarati uvjete kako bi se što uspješnije i sa što manje tereta iz prošlosti okrenuli izazovima budućnosti. Govoriti o izjednačavanju nema nikakve osnove. Obilježavanje obljetnice “Oluje” je jedan od najvažnijih datuma u Hrvatskoj i to će tako i ostati tako da se ne može govoriti o nikakvom izjednačavanju, niti je o tome primjereno na taj način govoriti. Odati poštovanje svim nevinim žrtvama koje su stradale u ratu je civilizacijski doseg“, zaključio je Božinović.

S obzirom na porast zaraženih u Srbiji i BiH, novinari su ministra pitali i pripremaju li se neke nove mjere vezano za prelazak granice između Hrvatske i tih zemalja. Rekao je da za sada nema novih mjera, osim što je produžena mjere zabrane prelaska granice prema trećim državama koja je istjecala jučer i ona je danas produžena.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U spomen na heroje 1. kolovoza 2020. godine Memorijalna utrka „Vitezovi Dalja”

Published

on

U organizaciji URT ” Nexe Team” Našice uz potporu obitelji poginulih branitelja Dalja, Hrvatske vojske, DVD Dalj, DVD Našice, DVD Zoljan, NK „ Dalj” i SRD „ Smuđ „ Dalj  u spomen na heroje koji su 01.08.1991. godine u zgradi policijske postaje Dalj zvjerski ubijeni od strane srbo- četničkog okupatora, 1. kolovoza 2020. godine održati će se  3. Memorijalna utrka „Vitezovi Dalja”.

Na mjesto Dalj je 1. kolovoza 1991. iz Srbije preko erdutskog mosta iz Srbije krenula 51. motorizirana brigada JNA, a pridružili su im se i Srbi iz Hrvatske, poglavito iz susjednih sela Vere, Trpinje i Borova Sela.

Zapovjednik JNA Enes Taso još je u srpnju naredio: „Zarobljavanja ne smije biti!“
Ono što je uslijedilo poznato je kao jedan od najtragičnijih dana u Domovinskom
ratu.

Dalj, mjesto na istoku Hrvatske sa 5500 stanovnika, živilo je svoj pitomi život slavonske ravnice i voljenog Dunava sve dok četnici nisu odlučili Dalj i okolna mjesta Aljmaš, Erdut i druga pridružiti Velikoj Srbiji. Tada je počeo pakao na zemlji za sve one koji se nisu htjeli pridružiti toj patološkoj ideji.

Tako su 1. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima srpski pobunjenici su uz pomoć
JNA napali policajce, gardiste i pripadnike civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi
policije. 
Nakon gotovo desetosatne opsade – pucanja po okruženoj zgradi, čak i iz tenkova –
postaja je zauzeta i svi koji nisu ubijeni u opsadi, likvidirani su odmah potom, i to
20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i 4. člana Civilne zaštite, koji su i
izmasakrirani.

Na utrci će sudjelovati maratonci iz više maratonskih udruga iz RH , pripadnici vojske i
policije, vatrogasci i trkači rekreativci.

Iz URT „ Nexe Team” Našice zahvaljuju se svim institucijama i pojedincima koji su
pomogle održavanje ove utrke a maratonci će svojim trčanjem podsjetiti na tragediju
hrvatskog naroda koja se nikada ne smije zaboraviti .

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Položene dvije kamene ploče na Zid sjećanja u Udbini

Published

on

Izvor: MORH

Jedna kamena ploča postavljena je u sjećanje na poginule pripadnike specijalnih postrojbi Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata, a druga za skupnika Josipa Briškog.

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga položili su u utorak, 28. srpnja 2020. godine dvije kamene ploče na Zid sjećanja u spomen parku kod Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Jedna kamena ploča postavljena je u sjećanje na 75 poginulih pripadnika specijalnih postrojbi Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata, a druga za skupnika Josipa Briškog koji je preminuo 24. srpnja 2019. godine od teških ozljeda zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Pripadnici specijalnih snaga su dvije kamene ploče prenijeli od vojarne “Josip Jović“ do Crkve hrvatskih mučenika, a potom je misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio ravnatelj svetišta vlč. Josip Šimatović. U prigodnoj homiliji vlč. Josip Šimatović je posebno istaknuo neraskidivu vezu pripadnika specijalnih postrojbi i crkve u Udbini jer su pripadnici ove postrojbe uvijek pomagali još dok je crkva bila u izgradnji.

Kamene ploče na Zidu sjećanja/Vlč. Josip Šimatović

“Ljubav i vjernost prema Bogu i domovini dva su temeljna počela koja povezuju nas koji smo još živi i one kojih se danas sjećamo u našim molitvama. Njihovi položeni životi trebaju biti primjer kojeg uvijek trebamo slijediti”, rekao je vlč. Šimatović.

Nakon polaganja ploča, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija se zahvalio svima onima koji su pomogli da se ove ploče postave u Spomen parku Crkve hrvatskih mučenika te je dodao: “Nama danas ostaje da se trajno sjećamo svih naših suboraca koji su stradali tijekom Domovinskog rata, ali nažalost i nakon njega, poput našeg preminulog skupnika Josipa Briškog”.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije