Povezite se

Vijesti

VLADA – Popuštanje mjera u tri koraka

Objavljeno

-

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak o popuštanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja, pri čemu je premijer Andrej Plenković istaknuo da ne smije biti opuštanja te da se Hrvatska uspješno bori s epidemijom prvenstveno zahvaljujući disciplini građana. 

Ocrtavši razmjere svjetske pandemije u nekoliko brojki, premijer je na sjednici Vlade ocijenio da stanje u Hrvatskoj nije toliko dramatično kao u SAD-u i nekim europskim zemljama te da je epidemiološka situacija u nas pod kontrolom, s padom broja novooboljelih. Istaknuo je da je to tako zbog pravovremeno uvedenih mjera, no prvenstveno zbog discipliniranih građana kojima je zahvalio na njihovu odgovornom ponašanju.

Zbog svega toga, dodao je, koeficijent zaraženosti pao je na nešto manje od 0,8, s 2,5 prije dva mjeseca, što znači da jedna zaražena osoba zarazi u prosjeku manje od jedne nove, te je to uz ostalo Vladi bio signal za postupno popuštanje mjera.

Premijer je upozorio kako to ne znači “da se odmah sve može vratiti na staro”, jer bismo, kako je rekao, vrlo brzo ponovno imali naglo širenje zaraze, a sve što smo do sada postigli bilo bi izgubljeno.

“Ovaj virus zahtijeva budnost i oprez institucija i građana”, rekao je Plenković i naglasio da popuštanje mora ići uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera fizičkog distanciranja i pojačanih higijenskih mjera.

Prva faza popuštanja, 27. travnja – otvaranje trgovina, gradskog prijevoza, treninga 

U prvoj fazi po puštanja mjera, rekao je, omogućava se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra. Omogućava se i nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (primjerice, postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, fotostudio). Uvode se javni gradski i prigradski prijevoz i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezane trajektnom linijom

Otvaraju se knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare, te se dozvoljava trening sportašima I i II kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Druga faza, od 4. svibnja – puni rad zdravstvenog sustava, dozvola frizerima, kozmetičarima…

Premijer je najavio i drugu fazu, od 4. svibnja, u kojoj se omogućava rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva, kao i rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. S radom se može početi i ondje gdje se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, a to primjerice obuhvaća frizere, kozmetičare, brijače i pedikere.

Treća faza, od 11. svibnja – okupljanja do 10 osoba, rad trgovačkih centara, vrtića, razredne nastave, štekata

U trećoj fazi popuštanja mjera omogućava se okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti te rad trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Omogućava se i rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Studenti pak mogu na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praksu u malim grupama.

Predviđeno je i uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza te otvaranje ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama. Ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima bili bi otvoreni samo za korisnike usluga smještaja, otvorili bi se nacionalni parkovi i parkovi prirode i proširile mogućnosti za izdavanje e-propusnica.

Matura u lipnju, vjerska okupljanja od 2. svibnja 

Sve tri faze pretpostavljaju nastavak pridržavanja svim mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda, istaknuo je Plenković, a tu je i nastavak obveze za poslodavce da osiguraju uvjete rada prema epidemiološkim mjerama, a gdje je moguće od kuće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na rad radnicima s temperaturom i respiratornim sindromima.

Nastavlja se i zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja. “To je vrlo važno: nema pretjeranog opuštanja da ne bismo imali nazadovanje pozitivnog trenda”, rekao je Plenković.

Epidemiolozi će, kako je najavio, izraditi precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski, radi javnog prijevoza.

Pozvao je starije osobe, kronične bolesnike i druge s pojačanim rizikom od zarate Covidom10 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze.

“Vodimo računa o našim sugrađanima, obitelji, susjedima, svima koji su posebno osjetljivi”, rekao je.

Najavio je i upute za dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama, obavljanje niza poljoprivrednih aktivnosti kao i o zadržavanju u zatvorenim prostorijama.

Plenković je izvijestio i kako je odlučeno da se državna matura održi od 8. do 29. lipnja.

“To je posebno važno, želimo omogućiti da generacija maturanata 2020. godine kroči dalje u život na jednakim osnovama kao što su to činili oni prije njih i oni koji će doći iza njih. Smatramo da je odgovorno da se omogući održavanje državne mature tijekom lipnja”, rekao je.

Vlada je odlučila dopustiti i vjerska okupljanja od 2. svibnja. Stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo će izraditi precizne preporuke i upute, dodao je.

Premijer je zaključio da će mnogi gospodarski već idućeg tjedna moći reaktivirati svoje djelatnosti, što je dobro i korisno za gospodarstvo i proračun, osobito prihodovnu stranu.

Rekao je i kako je za sada ostvaren cilj suzbijanja nagloga širenja zaraze te da je Hrvatska u strategiji bila korak ispred mnogih. Očekuje da će reaktivacija gospodarstva stoga biti održivija i trajati duže nego da se to učini naglo i odjednom.

Apelirao je na nastavak maksimalnog opreza.

“Ovo nije povratak na način života prije epidemije, nego iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam”, rekao je Plenković.

Najavi je i da će u dogovoru s partnerima u Europi, osobito susjedima, pronalaziti rješenja na temelju kojih će se moći ići prema otvaranju granica, što je posebno važno za turizam.

Gospodarstvo

Milanović razgovarao s predstavnicima Klastera kreativnih i kulturnih industrija

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija/FaH

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, koji su mu ukazali na važnost i neophodnost potpore sektoru tih djelatnosti. 

Istaknuli su pri tome kako Hrvatska ima veliki potencijal u tom sektoru jer kroz svoje djelovanje može osigurati i visoku dodanu vrijednosti ostalim gospodarskim granama, pogotovo turizmu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. 

Od posebne je važnosti za ovaj sektor, naglašeno je na sastanku, izrada strategije sektora kreativnih djelatnosti i industrija kao i institucionalna i infrastrukturna podrška razvoju kreativne i kulturne industrije.

U izaslanstvu su bili predsjednica Klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Bojan Baletić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandar Battista Ilić i dekanica Akademije dramskih umjetnosti Franka Perković.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Župan Milinović se dobro oporavlja od pada s motocikla na Grobniku

Published

on

Darko Milinović/Izvor: Lika online

Ličko-senjski župan Darko Milinović ozlijedio se u nedjelju u padu s motocikla na Automotodromu na Grobniku, te se nalazi u riječkoj klinci zbog prijeloma ključne kosti i više nagnječenja, ali se dobro oporavlja, potvrdili su Hini u kabinetu župana u Gospiću.

„Službenu izjavu nemam, ali čula sam se jutros sa županom i dobro je“, rekla je u ponedjeljak Josipa Ojurović Čačić iz županijskog Odsjeka za protokol i informiranje.

Kako je javio Novi list, nesreća se dogodila u zavoju poznatom kao “jedinica” u koji je Milinović navodno ušao brzinom većom od 200 kilometara na sat.

U Centru 192 u Rijeci rekli su Hini da taj događaj nemaju evidentiran, da se očevid nije radio, bez obzira na ozljede, jer da se ne radi o površini javnog prometa, nego o prostoru Automotodroma gdje se vozi na vlastitu odgovornost.

Zbog zabrane okupljanja zbog pandemije covida-19, jučer je na Grobniku bio prvi susret motociklista nakon dužeg vremena.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Evo tko sve može ući u Hrvatsku i kakva je procedura?

Published

on

Voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Tomislav Kufner izjavio je u ponedjeljak da građani Europske unije, koji nisu iz 10 zemalja koje mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku, moraju imati opravdan razlog za ulazak u našu zemlju.

“Građani deset zemalja EU mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uvjeta ili razloga, građani ostalih članica EU i trećih zemalja kod dolaska moraju imati opravdan razlog”, rekao je Kufner jutros na Hrvatskom radiju. Objasnio je kako to mogu biti poslovni ili osobni razlozi, primjerice, posjedovanje nekretnine.

„Postupak je takav da dolaskom na granični prijelaz, uz standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj“, rekao je Kufner u emisiji „U mreži Prvog“.

To su, pojasnio je, zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju s njima stupiti u kontakt.

Zemlje iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su Slovenija, Mađarska Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Njemačka.

Kufner je rekao da je suradnjom ministarstava unutarnjih poslova i turizma razvijena aplikacija Welcome to Croatia. „Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac s podatcima o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ukoliko putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke, kazao je.

Metelko – Zgombić: Austrija se još nije otvorila prema Hrvatskoj, dopušta tranzit

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je kako je Hrvatskoj važno da stranci, kada dolaze, poštuju epidemiološka pravila, da ima sve podatke za vrijeme njihovog boravka radi sigurnosti naših građana i njih samih.

„Jednako nam je važno da, kada se vraćaju, ne moraju ići u karantenu, nego da se slobodno mogu vratiti svojim kućama“, poručila je državna tajnica, prenosi HRT na svojem web portalu.

Metelko-Zgombić je rekla i da se Austrija nije još otvorila prema Hrvatskoj, ali da dopušta tranzit.

” Stranci mogu mirno proći kroz Austriju i doći u Hrvatsku kao u krajnju destinaciju za turizam, rekla je državna tajnica.

Hina


Ucitavanje vijesti

Najčitanije