Vlada ponudila 10,4 posto povećanje plaća, sindikati o ponudi odlučuju na referendumu

Zagreb, 26.11.2019.- Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ua

Vlada je obrazovnim sindikatima u štajku ponudila paket kojim bi se plaće u 2020. povećale za 10,4 posto, a sindikalno članstvo će odlučivati o tome prihvaća li tu ponudu na referendumu u srijedu i četvrtak, izvijestio je premijer Plenković nakon maratonskog sastanka.

“Mislim da smo ostvarili kvalitetan kompromis. Ako sindikati prihvate prijedlog, škole bi trebale početi raditi u petak”, rekao je Plenković nakon sastanka koji je trajao gotovo osam sati i završio u prvom satu srijede.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izrazio je umjereno nezadovoljstvo ponuđenim prijedlogom.

“To nije ono što smo mi tražili. Stavit ćemo prijedlog na referendum i ovaj put nećemo sugerirati članstvu što da odluče budući da se radi o njihovim plaćama”, rekao je Mihalinec. 

Današnji sastanak sa sindikatima prvo je vodio predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić, a na njega je, nakon sjednice Vlade, došao premijer Andrej Plenković.

Zbog štrajka u školama koji je danas ušao u 32. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 12 dana nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.