VLADA Podržan niz strateških investicijskih i drugih projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Dubrovnik, 01.02.2019 - Vlada RH održala je u petak ujutro u dubrovačkom Kneževu dvoru svoju 141. sjednicu, devetu izvan Zagreba, na kojoj je donesen niz odluka od važnosti za Dubrovačko-neretvansku županiju.

Vlada je na sjednici u petak u Dubrovniku strateškim investicijskim projektima proglasila projekt razvoja gradske vodno-komunalne infrastrukture, kao i izgradnje brze ceste od Dubrovnika preko Zračne luke do granice s Crnom Gorom čime bi trebala ‘prodisati’ prometna veza između županijskog središta i zračne luke u Ćilipima.

Ministar gospodarstva Darko Horvat u vezi proglašenja projekta “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik” strateškim investicijskim projektom rekao je kako je procijenjena vrijednost veća od 822,5 milijuna kuna, a odnosi se na izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe, izgradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda.

Time će 1156 stanovnika imati omogućen pristup sustavu javne vodoopskrbe, odnosno poboljšat će se razvoj i poboljšanje standarda pružanja vodnih usluga na dubrovačkom području. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić govoreći o vodnogospodarskim projektima istaknuo je kako su vrijedni 2,8 milijardi kuna i planiraju se financirati uz pomoć fondova EU i domaćih izvora.

Vlada je podržala izradu studije o poveznici od čvora autoceste kod Metkovića do Pelješkog mosta te od čvora Doli do Dubrovnika, kao i pripremu projekata ulaganja u lučku infrastrukturu županijskih luka. Odlučeno je i da će Jadranska magistrala na području najjužnije županije biti rekonstruirana i obnovljena, kao i niz prometnica na Pelješcu te u Dubrovniku, Pločama, Metkoviću, Opuzenu i Korčuli o čemu je izvijestio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Prihvaćena je i provedba projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje na 58 hektara u Dubrovačkom primorju, čime bi se po planu u idućih trideset godina zbrinulo gotovo 117 tisuća tona komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada.

Učinjen je i prvi korak prema osnutku dnevne bolnice u Metkoviću, što bi trebalo doprinijeti popravku današnje slabe slike zdravstvene usluge na području doline Neretve. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić  vezi s realizacijom Projekta organizacije dnevne bolnice Opće bolnice Dubrovnik za potrebe stanovnika Grada Metkovića i okolnih općina najavio je kako je osigurano 1,5 milijuna kuna za početak njezina djelovanja kako bi u nju dolazili specijalisti i “uhodali posao”.

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za sklapanje sporazuma s dubrovačkim sveučilištem o financiranju nabave opreme za laboratorij Zavoda za mediteranske kulture u svrhu provođenja pedoloških analiza te podržala provedbu projekata višenamjenskog kongresnog centra u Dubrovniku, društveno-kulturnog istraživačko-razvojno-inovacijskog i memorijalnog centra Ruđer Bošković, Memorijalne zbirke “Oliver Dragojević” u Veloj Luci, kao i uređenja i opremanja kuće Marka Pola u Korčuli, o čemu je izvijestilia ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Vlada je podržala i zaključak o izgradnji višenamjenskog Kongresnog centra Dubrovnik.

Također je prihvatila  Odluku o davanju koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra radi gradnje i korištenja građevine “Most kopno – Pelješac”.

Gradovima i općinama, ali i Dubrovačkoj biskupiji, darovan je niz nekretnina.

Podržan je projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, a ministar Ćorić istaknuo je kako je važan dio cjelovitog sustava gospodarenja mješovitom otpadom za cijelu županiju.

“Centar će moći obraditi 45 tisuća tona otpada godišnje, a ukupna vrijednost je 420 milijuna kuna. Priprema dokumentacije je u završnoj fazi“, rekao je Ćorić.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac naglasila je intervencijski plan gospodarske regeneracije gradova i općina doline Neretve, kao i odluku da se na Dubrovnik proširi provedba mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja od 2021. do 2027. godine.

“Trenutno se razvijaju projekti Zračna luka Dubrovnik, u ovoj fazi 859 milijuna kuna, Studentski dom u Dubrovniku sa 150 milijuna kuna, a imamo i projekte ulaganja u prirodnu baštinu u Trstenom i na otoku Mljetu, projekt Lazareti, kao i za nabavu autobusa za Grad Dubrovnik te hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Dubrovnik“, rekla je Žalac.