Vlada pod tepih stavila sve zakone zbog kojih se diže ideološka prašina

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Kada se analizira mandat premijera Plenkovića, lako se uočava da je Vlada u tri godine pod tepih pomela zakone koji su joj osjetljivi zbog ideološkog, odnosno svjetonazorskog karaktera, kao i one koji se odnose na izmjenu izbornih pravila te regulaciju sukoba interesa dužnosnika i plaća službenika.

Posebno ova Vlada suočena je s raznim referendumskim inicijativama, od onih kojima su se htjeli mijenjati izborni zakoni, suspendirati Istanbulska konvencija, ali i srušiti mirovinska reforma prema kojoj bi se u mirovinu išlo tek sa 67 godina. Referendumi su postali novi oblik obračuna “naroda” s političkim elitama pa je Vlada odlučila napisati novi Zakon o referendumu, navodi dnevnik.

Postojeći zakon, istina, prepun je rupa i nedorečenosti što ostavlja prostor za manipulaciju referendumom, i inicijatora i vlasti, no, iako je bivši ministar uprave Lovro Kuščević pripremio novi zakon i mjesecima najavljivao da će “za koji dan” u javno savjetovanje, taj zakon i dalje je u Vladinim ladicama.

Referendum je ponovno aktualiziran tek nakon što je predsjednički kandidat Miroslav Škoro najavio da bi upravo na referendumu zatražio izmjene Ustava radi povećanja predsjedničkih ovlasti, a od novog zakona ni slova, ističe Večernji list.

Pod tepihom je i Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je čak bio u e-savjetovanju, ali je zbog loših reakcija stručne javnosti, jer se stekao dojam da se zakonom pogoduje dužnosnicima i smanjuju ovlasti Povjerenstvu, povučen iz procedure.

U setu stopiranih zakona koji su Vladi osjetljivi zbog ideološko-svjetonazorskih razloga nalaze se: Zakon o pobačaju, Obiteljski zakon, ali i implementacija preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću u Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, Prekršajni zakon te Kazneni zakon, donosi Večernji list.