Povezite se

Vijesti

VLADA Plenković: Virus je i dalje tu, moramo se pridržavati mjera

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade u četvrtak da je koronavirus nakon uspješne borbe u prvom valu ponovno tu te je istaknuo važnost pridržavanja propisanih epidemioloških mjera jer je, smatra, riječ o borbi na srednje pruge. 

“Posljednjih dana zabilježili smo ponovno porast broja zaraženih i uglavnom je riječ o našim građanima koji su došli iz neke od susjednih zemalja. To treba poslužiti kao upozorenje da se i dalje moramo pridržavati mjera”, rekao je Plenković.

Dodao je da je razumljivo da je nakon dva mjeseca zatvaranja došlo do određenoga opuštanja. Najbitnije je, ističe, da je od trenutno aktivnih 117 slučajeva, svega 18 hospitalizacija te da nema niti jednog bolesnika u kritičnom stanju i da nitko nije na respiratoru.

“To je bitno drugačija okolnost nego što je to bilo na početku ove epidemije”, poručio je premijer. 

Plenković je podsjetio na mjere koje su Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite provodili od početka epidemije u veljači, koje su dovele do obuzdavanja širenja virusa u ožujku i travnju i dobru epidemiološku situaciju u odnosu na druge europske zemlje, nakon čega su te mjere bile postupno popuštane u tri faze. 

Hrvatska se otvorila prema desetak europskih država koje su također imale povoljnu epidemiološku sliku te je poduzela potrebne mjere kako bi omogućila turizam u sigurnim uvjetima, svjesna da to predstavlja potencijalan rizik. 

Prema trenutnim podacima, u Hrvatskoj boravi preko 200 tisuća turista, izvijestio je premijer.

Kao temeljni razlog da se na izbore ide u ljetnim mjesecima, Plenković navodi činjenicu da je intenzitet ovakve respiratorne zarazne bolesti najniži u ljetnim mjesecima i jer su željeli doći u poziciju da na jesen, kada brojni epidemiolozi smatraju da bi moglo doći do drugog vala, imamo novi legitimitet i stabilnu vlast te institucije za suočavanje s tim problemom.

“Naš suživot s virusom se nastavlja, toga moramo biti svjesni. To je činjenica na koju se svi moramo prilagoditi i naviknuti. Učinit ćemo sve da ga održavamo na što nižoj razini. U tom pogledu, moramo biti spremni na izbijanje pojedinih žarišta, ali i moramo voditi računa da održimo gospodarstvo i turizam”, naglasio je.

Moramo shvatiti da je ovo za sve svojevrsni ples balansiranja između samodiscipline, odgovornosti, restriktivnih mjera i zajedničkih nastojanja da, vodeći računa o preporukama epidemiologa, pazimo na higijenu, dezinfekciju i distanciranje, naveo je. 

“To su poruke koje su važne i gdje moramo štititi i sebe i druge”, poručio je Plenković, istaknuvši da će borba protiv virusa trajati. Ovo sigurno nije sprint, nadamo se da nije maraton, ali, dodaje, očito je borba na srednje pruge i s te strane moramo imati nove reflekse.

Vijesti

Plenković čestitao nabiskupu Kutleši i biskupu Paliću

Published

on

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ponedjeljak nadbiskupu Draženu Kutleši i biskupu Petru Paliću na imenovanjima na nove crkvene dužnosti, te im je poželio da službu obavljaju na zadovoljstvo svih vjernika.

“S velikim sam zadovoljstvom primio vijest o Vašem imenovanju za nadbiskupa koadjutora splitsko-makarske nadbiskupije kojoj sam osobno posebno privržen. Dopustite mi da Vam čestitam na novome poslanju koje je za Vas odredio Sveti otac papa Franjo i zaželim da svoju službu obavljate na zadovoljstvo svih vjernika koji su, uz nadbiskupa Marina Barišića, i u Vama dobili čestitog zaštitnika i zagovornika”, stoji u Plenkovićevoj čestitki nadbiskupu Kutleši.

Biskupu mostarsko-duvanjskom te Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanske biskupije Petru Paliću pak poručio je kako je siguran da će “svojom brigom i velikim iskustvom i u Mostaru, na zadovoljstvo svih, svjedočiti svoju vjeru i pastirsko poslanje”.

“Želim Vam obilje snage i uspjeha u obavljanju službe koja je izrazito važna za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini te njegovanje kršćanskog identiteta”, istaknuo je premijer Plenković.

Dosadašnji Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, te će biti nasljednik nadbiskupa Marina Barišića, a dosadašnji hvarski biskup Petar Palić naslijedit će biskupa mostarsko-duvanjskog i Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanskog Ratka Perića.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Ostaje Ministarstvo hrvatskih branitelja

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Veseli me činjenica da je Andrej Plenković shvatio da bi ukidanje Ministarstva hrvatskih branitelja i njegovo pripajanja Ministarstvu obrane bila loša odluka. Odluka sa nesagledivo štetnim posljedicama. Oslabio bi Ministarstvo obrane, a jednako tako dao lošu poruku o skrbi za branitelje i članove njihovih obitelji.

Drago mi je što smo uspijeli i sačuvali Ministarstvo hrvatskih branitelja i prvi ukazali na štetne posljedice odluke o ukidanju Ministarstva hrvatskih branitelja. Argumentirano i stručno sam nastojao ukazati premijeru zašto mu je ta odluka loša i štetna.

Vesli me činjenica da Andrej Plenković počinje prihvaćati stručne, argumentirane i dobronamjerne polemike, nadam se da će mu stručne podloge i donošenje odluka na njima obilježiti novi mandat. Svim koji su me kritizirali da samo pišem o tom problemu, a ništa ne činim, poručujem da mi je drago što su se prevarili, posebice onima što ne žele prihvatiti činjenice i argumente.

Javna riječ, utemeljena na argumentima ima svoju snagu. Hvala svima koji ste me podržali, zajedno smo jači.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije