VLADA Plenković: Projekti na dubrovačko-neretvanskom području vrijedni 4,5 milijardi kuna

Dubrovnik, 01.02.2019 - Vlada RH održala je u petak ujutro u dubrovačkom Kneževu dvoru svoju 141. sjednicu, devetu izvan Zagreba, na kojoj je donesen niz odluka od važnosti za Dubrovačko-neretvansku županiju. Na slici Nikola Dobroslavić, Andrej Plenković i Mato Franković. foto HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ ik

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak na sjednici Vlade, koja se održava u Dubrovniku, da će ukupan iznos odluka o projektima na dubrovačko-neretvanskom području, zajedno s ugovorima koji će biti potpisani nakon sjednice, iznositi skoro 4,5 milijarde kuna.

Na sjednici će biti usvojeni brojni zaključci koji se tiču vodno-gospodarskih projekata, ukupne vrijednosti 2,8 milijarde kuna, prometni projekti, a posebno realizacija državne ceste DC8 (preko 22 milijuna kuna), ulaganja u luke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (preko 518 milijuna kuna), te prihvaćanje inicijative za izgradnju dnevne bolnice u Metkoviću od 1,5 milijun kuna.

Pelješki most je ključni simbol članstva Hrvatske u EU 

Među projektima premijer je posebno izdvojio Pelješki most, čije je gradilište obišao u četvrtak.

“Dinamika radova odvija se vrlo dobro, uspostavljena suradnja je kvalitetna i ukupan projekt, prema predviđenoj dinamici – i most i prilazne ceste i infrastrukturni objekti, trebaju biti završeni točno tri godine od danas”, istaknuo je.

Pelješki most izdvojio je kao ključni simbol prvih sedam godina članstva Hrvatske u EU.

“357 milijuna eura nepovratnih sredstava investicije u ovaj projekt dokaz je vrijednosti našeg članstva u EU i kvalitetnog angažmana naše Vlade i svih koji su tome doprinijeli da se taj projekt odobri. Očekujem da nastavimo raditi na projektima koji će snažno, redistribucijom sredstava iz europskog proračuna, smanjiti nejednakosti u hrvatskim krajevima i pridonijeti ravnomjernijem  regionalnom razvoju”, poručio je Plenković.

Kao drugi važan projekt istaknuo je nedavno obnovljenu vojarnu 116. brigade HV-a, važan signal za sigurnost juga Hrvatske, ali i poticaj za gospodarski razvoj Ploča i mogućnost da Hrvatska vojska pomogne civilnim institucijama u elementarnim nepogodama.

Kao kapitalan projekt izdvojio je i dnevnu bolnicu u Metkoviću. “Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima riješiti taj problem koji je nužan za preko 50.000 ljudi koji gravitiraju Metkoviću u dolini Neretve”, rekao je.

Istaknuo je i odlične turističke rezultate Dubrovnika, koji kontinuirano bilježi porast turističkog prometa – lani 8 posto više dolazaka nego 2017., dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvareno više od 2 milijuna dolazaka.

“Sve to govori što Dubrovnik i Županija znače za hrvatski turizam, a mnogi projekti koji su danas na sjednici pridonijet će još boljem turističkom prometu, poput bolje prometne povezanosti juga Hrvatske s ostatkom zemlje”.

Zadnja sjednica Vlade u Dubrovniku prije 14 godina

Danas će, najavio je Plenković, još obići planirani dovršetak projekta pročistača u Dubrovniku, zračnu luku i kasnije Župu Dubrovačku i Konavle.

Zadnja sjednica Vlade u Dubrovniku održana je prije 14 godina, a ova je prva u mandatu ove Vlade i održava se u vrijeme Feste sv. Vlaha. Očekuje se da će biti doneseno 40 odluka vezanih uz Dubrovnik i Županiju.

To je zaista važan događaj za Dubrovnik i Dubrovačko- neretvansku županiju, ocijenio je premijer na početku sjednice na kojoj su sudjelovali predstavnici Grada i Županije, lokalne samouprave s toga područja, eurozastupnici i državni tajnici s toga područja.