Vlada odobrila nabavu 3.000 pancirki za 54 milijuna kuna

Vlada je u četvrtak na sjednici dala suglasnost MUP-u da na teret državnog proračuna u razdoblju od 2019. do 2028. godine preuzme obvezu za sklapanje ugovora za nabavu izrade, najma i održavanja 3000 balističkih zaštitnih prsluka za policajce u ukupnom iznosu od 53,9 milijuna kuna, godišnje po 5,39 milijuna kuna.

“Ovim se ugovorom rješava jedan od gorućih problema MUP-a”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i to potkrijepio podacima vezanima uz uporabu sredstva prisile i napada na policajce u posljednjih deset godina.

Sredstva prisile u tom su razdoblju upotrijebljena ukupno u 38.411 slučaja, pri čemu su dvojica policajaca smrtno stradala, 3130 ih je ozlijeđeno, 57 teško. U istom razdoblju bila su 1773 napada na policajce, pri čemu su tri poginula, njih 1250 je ozlijeđeno, od toga 36 teško.

Ministar je pojasnio kako je analizom dosadašnjih postupaka nabave zaključeno da bi postojećim ritmom (svakih par godina po nekoliko stotina komada) bilo nemoguće opremiti policiju s neophodnim količinama balističke zaštite. “I, realno, to se znalo godinama”, kazao je i dodao da je stoga primijenjen novi način nabave koji podrazumijeva izradu isključivo nove robe, najma i održavanja balističkih prsluka za razdoblje od 10 godina.

“Prednost ovog modela je da će policija odjednom dobiti sve potrebne količine, dakle tri tisuće prsluka za sve rodove policije koji će se pravilno održavati”, naglasio je. Drži da će se takvim pristupom uspjeti ispuniti “stalno isticani, a nikad ispunjen prioritet – razvoj hrvatske policije koji ima izravan utjecaj na ukupnu sigurnost RH”.

Vlada je dala i suglasnost Ministarstvu hrvatskih branitelja, Javnoj ustanovi “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” da na teret državnog proračuna u idućoj godini preuzme obvezu za sklapanje ugovora o obavljanju usluge prijevoza za provedbu projekta “Posjet Vukovaru učenika 8. razreda” u ukupnom iznosu od 7,8 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost prijevoza iznosi 12,7 milijuna kuna. Od toga će se 4,1 milijuna kuna isplatiti iz osiguranih sredstava u ovogodišnjem proračunu, a ostatak od 7,8 milijuna kuna iz proračunskih sredstva u idućoj godini, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.