VLADA Odbijen oporbeni prijedlog za iskazivanje nepovjerenja ministrici Murganić

Vlada je u četvrtak odbila sve navode iz prijedloga oporbe da Sabor iskaže nepovjerenje ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić, držeći ih neosnovanima i neutemeljenima.

Prijedlog da se pokrene pitanje povjerenja ministrici Murganić uputila su 33 oporbena zastupnika predvođeni Klubom zastupnika GLAS/HSU, među inim, zbog toga što je njezino ministarstvo u javnu raspravu uputilo sada već povučen prijedlog Obiteljskog zakona s nizom problematičnih formulacija.

“U našem očitovanju odbijamo sve navode iz ovoga prijedloga kao neosnovane te ističemo da su neutemeljeni i nemaju osnove za izglasavanje nepovjerenja ministrici. Ona uživa i moje povjerenje i svih kolega u Vladi. Ovo doživljavamo kao dio demokratskog procesa u okviru parlamentarnih aktivnosti, ali smatramo da je inicijativa u cijelosti promašena”, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Premijer navodi da se izradi novog Obiteljskog zakona pristupilo temeljem procjene stručnjaka i Vlade, s obzirom na niz aspekata koji su uočeni kao nedovoljno dobro definirana zakonska rješenja te s obzirom na stav Ustavnog suda da je najbolje rješenje pripremiti novi zakonski tekst.

Plenković je podsjetio i da je prijedlog novog zakona povučen s e-savjetovanja jer nije prošao Vladinu koordinaciju. “S te strane je ministrica reagirala ispravno, zakon je na doradi, kada bude spreman, kad se o njemu dogovorimo krenut će se u daljnji postupak. Prema tome, što se tiče povezivanja toga ranoga, radnoga nacrta i odgovornosti ministrice u cijelosti odbijamo sve navode u ovome zahtjevu 33 zastupnika”, rekao je.

Neosnovane su, nastavio je Plenković, i kritike vezane uz područje udomiteljstva, korištenje EU fondova te ističe da je upravo njegova Vlada usvojila Akcijski plan za provedbu nacionalne strategije za prava djece za 2017. godinu, a što su, naglasio je, propustile učiniti dvije prethodne vlade. Ovaj je akcijski plan preduvjet za povlačenje sredstava iz EU fondova, a Ministarstvo sada aktivno radi na zakonu koji će unaprijediti udomiteljstvo, dodao je.

Naveo je i da je ministrica Murganić u svome mandatu donijela pet zakonskih prijedloga, četiri strategije i akcijski plan, a u pogledu sredstava iz EU fondova, kazao je, upravo je obrnuto od onoga što se navodi u inicijativi oporbenih zastupnika – najviše aktivnosti u odnosu na ranije pokrenuto je baš u mandatu ministrice Murganić, a ugovoreni projekti vrijedni su ukupno 160 milijuna kuna.

“Ministrica je od početka mandata reagirala na sve ključne aktivnosti koje su se ticale osobnih asistenata osoba s invaliditetom i to gotovo od prvog dana rada naš Vlade”, dodaje premijer.

Vlada je na sjednici donijela i odluku o donošenju Nacionalnog programa razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj u razdoblju do 2020. godine, kao dio Nacionalne strategije razvoja zdravstva u tom razdoblju. U Vladi procjenjuju da je broj potrebnih palijativnih postelja u Hrvatsku između 349 i 429, a za provedbu ovog programa do 2019. projekcijama državnog proračuna predviđeno je po 350 tisuća kuna godišnje.

Sredstva za provođenje palijativne skrbi uključena su i u financijski plan Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u ukupnom iznosu od 37,4 milijuna kuna za ovu, 43,56 milijuna kuna za 2018. te 58,1 milijun kuna za 2019. godinu. Predviđeno je i da županije financiraju aktivnosti iz ovog programa iz svojih izvora financiranja u ukupnom iznosu od oko 2 milijuna kuna u tri godine.

Hina