Vlada odbacila prijedlog oporbe da joj se izglasa nepovjerenje

Vlada je odbacila zahtjev oporbenih zastupnika da joj se izglasa nepovjerenje zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor. “Odbijamo insinuaciju oporbe o državnoj intervenciji, očito je da kolege nisu proučile Zakon, njegovu logiku i pristup”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Najavio je kako će na sutrašnjoj raspravi u Saboru Vladu zastupati i potpredsjednica Martina Dalić te ministri Tomislav Ćorić, Goran Marić i Marko Pavić.

“Nadam se da će se proces restrukturiranja Agrokora nastaviti u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta. To je odgovornost izvršne vlasti, ozbiljne i odgovorne politike kakvu zastupamo”, poručio je premijer. Dodao je kako očekuje da sutra Saboru otvoreno i temeljito pojasne sve što rade u tom kontekstu i sve što se “napravilo u cilju općega interesa, bez populizma, vrlo odgovorno i jasno, za zaštitu ekonomskog i financijskog interesa zemlje i očuvanje radnih mjesta”.

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice osvrnuo se na jučerašnji dan u Saboru. Kazao je kako je sinoćnja rasprava o zahtjevu oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministrici Nadi Murganić bila “angažirana, živahna”.

“Mislim da su naši argumenti pokazali da je ova inicijativa dijela oporbe bila malo disproporcionalna obzirom na temu, a to je da je postupak e-savjetovanja u ranoj fazi. Zato mi se čini da je izrazito korisna nova procerdura koju smo dogovorili, a to je da dokumenti prije nego što ih resori šalju u javnost prođu jednu prethodnu proceduru filtriranja na razini vlade”, rekao je.

Zahvalio je ministrici Murganić kako je jučer odgovarala i zastupala ono što radi.

Raspravu o sastanku Europskog vijeća i u Tallinu i u Bruxellesu ocijenio je u prvom dijelu vrlo dobrom. To je tema koja angažira i opoziciju i poziciju, dok je drugi dio rasprave bio na razini koja nije imala veze s tom temom, ali to je sve demokracija, kazao je premijer i naglasio da će i dalje informirati građane o europskim temama.

Bilo bi dobro da u budućnosti imamo još sadržajnije rasprave i njihov veći odjek, dodao je.