VLADA Odbačen oporbeni prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Ćoriću

Vlada je u očitovanju Hrvatskome saboru sa sjednice u četvrtak odbila prijedlog 40 oporbenih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću.

“Odbijamo ovu inicijativu po sve tri osnove”, rekao je premijer Andrej Plenković referirajući se na obrazloženje iz prijedloga za pokretanjem pitanja povjerenja.

Oporba smatra da je uvelike narušena Ćorićeva vjerodostojnost kao ministra u Vladi, a u prijedlogu pokretanja pitanja povjerenja, kojem je inicijator SDP, za to navodi tri razloga – odluke vezane uz projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog paka Krka te moguću povredu načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa.

Vlada je donijela i odluku o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, imenovanju nacionalnog koordinacijskog tijela, tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa i neovisnog revizorskog tijela.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izvijestio je da je Hrvatska već dobila 88,9 milijuna eura predujma iz Fonda solidarnosti, kao i da je ukupno odobreno 683,7 milijuna eura te da je EK, kako bi se ostvarili uvjeti za isplatu ostalog dijela dodijeljenih sredstava, uputila zahtjev Hrvatskoj da najkasnije do 15. studenoga dostavi podatke o vrsti i iznosima vrijednosti operacija te podatke o tijelima koja će biti odgovorna za provedbu dodijeljenih sredstava, uključujući i neovisno revizorsko tijelo.

Današnjom Vladinom odlukom definirani su traženi prilozi kako bi EK do kraja godine mogla isplatiti još 594,84 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, rekao je Horvat.

Vlada je donijela i odluku o sudjelovanju u financiranju obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje za ovu godinu, u ukupnom iznosu do 800 tisuća kuna, a novac je osiguran u proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da je dan sjećanja na žrtvu Vukovar i Škabrnje ujedno i trajno sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata, vojne i civilne, čiji su život trajno ugrađeni u hrvatsku slobodu.

Upozorivši na aktualnu epidemiološku situaciju, Medved je istaknuo da dostojanstveno odavanje počasti svakoj žrtvi od svih nas zahtijeva odgovornost u zaštiti zdravlja.

“Stoga pozivam sve koji žele iskazati pijetet žrtvama Domovinskog rata da to učine poštujući epidemološke mjere koje su na snazi”, dodao je.

Premijer Plenković rekao je kako je uvjeren da će Kolona sjećanja, kao i sve što će se događati u Vukovaru i Škarbnji, biti dostojanstveno, s uspomenom na žrtvu hrvatskih branitelja i svih koji su dali život za Hrvatsku.