Vlada o zabrani novog zapošljavanja u javnim službama

Sjednica Vlade Republike Hrvatske

Nacrt prijedloga zakona o Hrvatskoj matici iseljenika te prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) neke su od točaka današnje sjednice Vlade.

S obzirom na recentne događaje, između ostalog i prekinutog posjeta delegacije RH Srbiji zbog ispada ratnog zločinca i vođe srpskih radikala Vojislava Šešelj, ali i niza drugih aktualnih pitanja, bit će zanimljivo čuti što će i kako komentirati premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu premda valja reći da su i vladajući i oporba još jučer odmah osudili Šešeljev čin.

Vlada je početkom ovoga tjedna, podsjetimo, već održala jednu sjednicu, doduše, posve zatvorenu za javnost te je iza zatvorenih vrata utvrdila odgovor Republike Hrvatske na pritužbu sukladno Ugovoru o funkcioniranju Europske unije vezano uz tužbu Slovenije oko arbitražnog spora.

Također, razriješila je na osobni zahtjev Hrvoja Šlezaka dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i predložila Dražena Jelenića za novog glavmpog državnog odvjetnika.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vladu danas čeka Prijedlog odluke u vezi s opskrbom plinom, a na otvorenom dijelu redovne sjednice Vlade bi, osim o o Hrvatskoj matici iseljenika te prijedlogu odluke o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) na dnevnom redu trebao biti i prijedlog zaključka o prihvaćanju Akcijskog plana provedbe Strategije cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere u Republici Hrvatskoj za 2018., prijedlog zaključka o pružanju pomoći Hrvatskom nacionalnom vijeću Republike Srbije u osiguravanju trajnog i odgovarajućeg sjedišta Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ iz Subotice, prijedlog odluke o dopuni Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama.

Pred ministrima će se naći i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu, za Ministarstvo obrane, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 2019. do 2022. godine, za sklapanje okvirnog sporazuma za najam vozila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.  (N1)