VLADA Novo odlikovanje – Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana

Izmjenama Zakona o odlikovanjima i priznanjima, koje je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru, uvodi se novo odlikovanje – Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.

 Odlikovanje bi se hrvatskim državljanima dodjeljivalo svake godine na obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika 10. prosinca, kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrednota hrvatskog naroda.

 “Ove godine navršava se 20. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i prigoda je to da Hrvatska ustanovi visoko odlikovanje kojim će se utemeljitelj demokratske suverene i neovisne hrvatske države i vrhovni zapovjednik hrvatske vojske u Domovinskom ratu uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara”, rekao je ministar uprave Ivan Malenica, obrazlažući zakonski prijedlog.

 Na taj će se način, dodao je, trajno izraziti zahvalnost hrvatskog nada i hrvatskih državljana Tuđmanovim povijesnim zaslugama.

 Franjo Tuđman pripada najzaslužnijim osobama u stvaranju suvremene samostalne i demokratske Hrvatske, a svojim je državničkim vizionarstvom u prijelomnom razdoblju europske i svjetske povijesti 20. stoljeća u vrijeme raspada komunističkog totalitarnog sustava zajedno sa svojim suradnicima i cijelim hrvatskim narodom uveo u red država slobodnog svijeta, stoji u Vladinu prijedlogu.

 Tuđman je hrvatski narod, navodi se, uveo u red naroda koji samostalno odlučuju o svojoj sudbini.