Vlada: Novac za nove lijekove prikupljat će se uplatama pravnih osoba i građana u državni proračun

FaH

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila inicijativu Ministarstva zdravstva o pokretanju aktivnosti u vezi prikupljanja financijskih sredstava namijenjenih nabavi lijekova za rijetke i/ili teške bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Novac u tu svrhu osiguravati će se kroz uplate pravnih i fizičkih osoba na račun državnog proračuna s posebnim pozivom na broj.

Posebno stručno povjerenstvo, koje imenuje ministar zdravstva Milan Kujundžić, zaduženo je za procjenjivanje stručno-medicinske opravdanosti primjene lijeka za svakog pojedinog bolesnika oboljelog od rijetke i/ili teške bolesti.

Povjerenstvo će nakon analize temeljene na provedenoj opsežnoj dijagnostičkoj obradi i medicinskim indikacijama za primjenu lijeka u slučajevima kada je indicirano preporučiti i odobriti primjenu lijeka, navodi se u Vladinu zaključku.

Ministarstvo zdravstva zaduženo je za praćenje namjenskog trošenja novca uplaćenog u tu svrhu u proračun, a ministar Kujundžić ističe kako je cilj omogućiti bolesnicima nove lijekove što prije i njihovu što veću dostupnost.

Vlada je na sjednici usvojila i Plan zakonodavnih aktivnosti za iduću godinu, za kada je planiran ukupno 121 zakon, od toga za njih 37 planira se provesti postupak procjene učinaka propisa. (Hina)