Vlada mijenja zakon zbog Ante Ramljaka

Hina

Nove norme odnosit će se na 330 ljudi s liste stečajnih upravitelja koji vode stečajne i predstečajne postupke, ali ne i na izvanrednog povjerenika u Agrokoru.

Posljedica slučaja Texo Managementa zbog kojeg je Ante Ramljak dao ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika u Agrokoru bit će i promjene Stečajnog zakona kojima Vlada planira regulirati pitanje sukoba interesa za osobe koje vode insolvencijske postupke, stečajne upravitelje, povjerenike u predstečajnoj nagodbi i izvanrednog povjerenika.

Ministarstvo pravosuđa tek treba izraditi prijedlog izmjena zakona, te da on treba biti i usvojen u parlamentu, moglo bi se dogoditi da postupka izvanredne uprave u Agrokoru, koji je i povod promjenama, bude baš onaj insolvencijski postupak na koji se te izmjene neće primjenjivati. Do okončanja tog postupka ostalo je mjesec dana, odnosno najviše još četiri mjeseca ako se on završi u najviše dopuštenom produljenju od tri mjeseca, piše Novi list.

S obzirom na to kakvi su uvjeti iz lex Agrokor za otvaranje postupka izvanredne uprave i da ih zadovoljava po broju zaposlenih rijetko koja tvrtka u državi, malo je vjerojatno i da će se postupak izvanredne uprave tako skoro ponovo provoditi u Hrvatskoj, pa da bi se na nekog povjerenika primjenjivale odredbe o sukobu interesa koje tek treba regulirati Stečajnim zakonom.

No, zato ostaje više od 330 stečajnih upravitelja, koji ujedno mogu biti i povjerenici u predstečajnom postupku, za koje će Vlada utvrditi odredbe koje bi trebale pomoći da se sukob interesa svede na minimum. Riječ je o ljudima koji se nalaze na listi stečajnih upravitelja, za što su morali zadovoljiti određene uvijete, između ostaloga polagati ispit i kojim mjesto u stečajnom postupku dodjeljuje sud i to, kako zakon propisuje, kompjutorskim odabirom. To nije slučaj s izvanrednim povjerenikom koji ne mora imati položen taj ispit i kojeg zapravo predlaže i imenuje Vlada svojom odlukom, a Trgovački sud samo potvrđuje. Nejasno je kako će Vlada u svom prijedlogu pomiriti te dvije stvari jer se u samim temeljima, odnosno načnu imenovanja razlikuje pozicija stečajnog upravitelja i izvanrednog povjerenika.

Zasad nije jasno ni hoće li stečajni upravitelji imati obvezu ispunjavanja imovinske kartice i tko će nadzirati jesu li u eventualnom sukobu interesa, odnosno hoće li taj posao biti, kao i dosad, prepušten sudu ili će to biti nova zadaća Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, piše Novi list.