Povezite se

Crna Kronika

Vlada joj davala plaću 22.000 kn, bilo joj malo pa pokušala s ucjenama ?!

Objavljeno

-

Ima mnogo puteva da se čovjek obogati, i većinom su ružni, tek je jedna od poslovica koja bi se mogla primjeniti u slučaju koji je pokazao do kuda može voditi zaslijepljenost za još, još i još….

Najbolji primjer tomu je nedavni slučaj kojega prenose brojni mediji a riječ je o Jeleni Levak dugogodišnjoj zaposlenici u uredu glavnog ravnatelja policije, koja je premještena u Bruxelles gdje je u Stalnom predstavništvu Hrvatske pri EU radila kao savjetnica za pravosuđe i unutarnje poslove, opća pitanja, civilnu zaštitu, razmjenu podataka i područje unutarnje sigurnosti.

Ona je privatno registrirala domenu eu2020.hr te dvije njezine inačice, znajući da će Hrvatska predsjedati Europskom unijom od početka 2020. do kraja lipnja i da će trebati tu domenu za službenu stranicu o predsjedanju Hrvatske.

Nakon neuspješnog mirenja, ministarstvo je pokrenulo arbitražni spor pred CARNET-om. Tvrdilo je da Levak nije imala pravo registrirati spomenutu domenu, pogotovo zato što je kao zaposlenica u Bruxellesu znala da će je ministarstvo htjeti registrirati.

Naime, čak 27 od 36 članica koristilo je isti način predstavljanja kad su bile na čelu EU (Malta je imala eu2016.mt, Slovačka eu2016.sk, Estonija eu2017.ee.itd.)

“Nije imala ni suglasnost nadležnih tijela. Jasna namjera lažnog predstavljanja upućuje na to da je korisnica postupila protivno načelu savjesnosti i poštenja”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova, pišu 24 sata.

Iz ministarstva su obrazložili da je domena eu2020.hr od posebnog značaja za Hrvatsku, jer će se na njoj nalaziti svi podaci tijekom predsjedanja.

Najbolji dio čitave priče je taj da je Levak, koja je primala plaću između 3000 i 3500 eura, koja je veća od premijerove, te joj je u Bruxellesu bio plaćen smještaj, ucjenjivala državu.

“Njezin dopis Ministarstvu unutarnjih poslova predstavlja svojevrsnu ucjenu državnog tijela jer njime uvjetuje deaktivaciju domene jamstvima napredovanja u njezinu zvanju ili plaćanjem određenog iznosa, ako se sporazum o napredovanju ne provede u razumnom roku”, stoji u tužbi ministarstva, pišu 24 sata.

Levak je u svom očitovanju dala do znanja da ne smatra da je učinila nešto loše ili nemoralno, iako je kao državna zaposlenica bila upućena u naume Vlade i preduhitrila je, a zatim pokušala iskamčiti novac ili napredovanje.

“Nisam morala imati nikakva pristanak niti imati dogovor s Ministarstvom vanjskih poslova. Imam pravo na prisutnost i opstanak u virtualnom prostoru. Ministarstvo je još 2016. godine znalo da će preuzeti predsjedanje Vijećem EU i nije iskazalo nikakav interes za domenu eu2020.hr do svibnja 2017. godine, kad sam je kao slobodnu registrirala”, opisala je Levak.

“Ja sam pretrpjela svojevrsnu ucjenu zbog pritisaka da deaktiviram domenu kroz neosnovanu intervenciju Službe za unutarnju kontrolu MUP-a. Nisam tražila nikakvu naknadu protivnu važećim propisima za deaktivaciju domene, nego sam se samo pozvala na naknadu štete”, obrazložila je Levak, tvrdeći i da Hrvatska nije morala odabrati naedenu kombinaciju brojki i slova u domeni.

Arbitražni je sud nakon uvida u svu dokumentaciju i očitovanja odlučio da je Levak iskoristila domenu za ucjenu i ostvarivanje nepripadajuće koristi od poslodavca, odnosno Vlade.

Domena joj je oduzeta u svibnju. Nije poznato hoće li i kako će drska državna službenica biti sankcionirana.

Crna Kronika

S prvog kata zadarske bolnice pao bolesnik

Published

on

 U srijedu popodne s prvog kata jednog odjela Opće bolnice Zadar pao je 39-godišnji bolesnik, kojemu je pružena pomoć, potvrdila je navečer glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Djelatnici PU zadarske obavili su očevid te se još uvijek utvrđuju okolnosti događaja. Nakon pada muškarcu je pružena liječnička pomoć, ali još nije poznato je li lakše ili teže ozlijeđen te zbog čega je bio u bolnici, rekla je Hini glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

SvratiIi na benzinsku pa opljačkali novac i cigarete

Published

on

Izvor: Nacionalno/Ilustracija

Dvojicu nepoznatih razbojnika u ponedjeljak ni mjere socijalnog distanciranja nisu spriječile u kriminalnom pohodu na zagrebačku benzinsku postaju iz koje su odnijeli novac i cigarete ukupne vrijednosti nekoliko tisuća kuna.

Maskirani i naoružani vatrenim oružjem razbojnici su u ponedjeljak upali na benzinsku postaju u Ulici kneza Branimira, u Dubravi. Od zaposlenika starosti 37 i 20 godina uzeli su novac i cigarete te pobjegli s plijenom od nekoliko tisuća kuna, doznaje se u policiji.

Nije poznato jesu li maske kojima su prekrili svoja lica, osim skrivanja identiteta nosili i zbog sprječavanja širenja virusa.

Benzinske postaje su, uz trgovine prehrambenim artiklima jedno od rijetkih prodajnih mjesta u Hrvatskoj, koja zbog mjera protiv zaraze kupcima nisu zatvorila vrata.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite nedavno je izjavio da sigurnost na području Hrvatske nije narušena zbog iznimnog angažmana policajaca, čijim je radom izrazio veliko zadovoljstvo.

I dok raste broj prijavljenih nedjela koja se otkrivaju policijskim analitičkim radom, poput korupcije, broj razbojništava je pao za 12,7 posto, teških krađa za 19,7 posto, a krađa vozila za 14,4 posto.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Probio rampu na Kikovici, bježao policiji, u vozilu pronađena droga

Published

on

Policija je kazneno prijavila 46-godišnjaka iz Zagreba, koji je teretnim vozilom zaobišao naplatne kućice na Kikovici, probio postavljenu rampu i nastavio vožnju, pa ga je policija zaustavila, a potom kod njega pronašla drogu, izvijestili su u nedjelju iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Policajci su osumnjičenoga uočili u petak kasno navečer, kada je upravljajući teretnim vozilom zagrebačkih registracijskih oznaka zaobišao naplatne kućice na Kikovici i probio postavljenu rampu na kontrolnom punktu. Nastavljajući vožnju u smjeru Rijeke, oglušio se na znakove interventne policije ubrzavajući vožnju, ali je ipak uskoro zaustavljen.

U vozilu kojim je upravljao uočene su vrećice, staklenka i drugi predmeti. U sklopu kriminalističke istrage je uz uporabu službenog psa za droge obavljena pretraga vozila. Pronađena su i oduzeta oko 33 grama marihuane, šest grama amfetamina i tableta ecstasya.

Osumnjičeni 46-godišnjak je zbog sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Uz to, policija je utvrdila i više prometnih prekršaja – da je teretnim vozilom upravljao brzinom neprilagođenom uvjetima i stanju ceste pri čemu je oštetio postavljenu rampu, oglušio se na znakove policije za zaustavljanje te da nije imao vozačku dozvolu, kao ni osobnu iskaznicu.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije