Vlada ipak kupuje vojne avione, stiže ponuda Francuza

Ministarstvo obrane zaprimat će do 5. rujna ponude za borbenu eskadrilu, čime padaju u vodu nagađanja da je hrvatska Vlada zbog pandemije odgodila postupak nabave vojnih zrakoplova.

“U Vladi nitko i ne pomišlja na odustajanje od nabave borbenih zrakoplova”, potvrdila je Večernjem listu osoba uključena u nabavu. U MORH-u potvrđuju da je tijekom srpnja u Zagrebu boravila visoka vojna delegacija iz Francuske, pa najavljuju kako će “Francuska ići s vrlo ozbiljnom ponudom”.

Zanimanje Francuza senzacija je drugoga po redu hrvatskog natječaja, jer ta zemlja dosad nije pokazivala veće zanimanje za naš tender. Zašto je sada drukčije, postalo je jasno kada se u srpnju pred francuskim parlamentom pojavilo izvješće o proizvodnji borbenih zrakoplova Rafale, jer je proizvođač Dassault objavio kako im stižu otkazi narudžbi te nade polažu u natječaje u Finskoj i Švicarskoj. U istom izvješću spomenuta je i Hrvatska, koja je ocijenjena “perspektivnom” jer bi njoj prodali eskadrilu rabljenih Rafalea, koje Francuzi još nikome nisu prodali, piše dnevnik.

U utorak je novi ministar obrane Mario Banožić dao izjavu iz koje se može zaključiti da Hrvatska nije odustala od nabave (“Smatram kako je to od presudnog značaja za daljnji razvoj sposobnosti HRZ-a i unapređenja sigurnosti RH”), ali i da u Vladi i MORH-u vide kako se u našem susjedstvu svi pojačano naoružavaju, a naročito Srbija, što se vidi u dijelu Banožićeve izjave u kojoj kaže da eskadrilu nabavljamo i zbog “stabilnosti ovog dijela Europe”.

Banožić objašnjava kako međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona nakon otvaranja ponuda treba vidjeti “što je to financijski i politički najrealnije i ono što će svakako doprinijeti budućnosti borbene komponente HRZ-a u idućih 30 ili 40 godina”. 

Ponude bi se, nakon otvaranja razmatrale nekoliko mjeseci, uz nastavak razgovora s ponuditeljima. Ranije je bilo najavljivano da bi postupak odabira mogao potrajati od četiri do pet mjeseci, no još nije najavljeno ostaje li taj dio plana, ili će se, zbog novih okolnosti i financijskih problema zbog korone, postupku pregovaranja dati više vremena.

Vladino povjerenstvo po završetku posla dalo bi preporuku Vladi i predsjedniku Republike, a potom ostaje samo donošenje konačne odluke o izboru aviona, piše u četvrtak Večernji list.