Vlada i HNB predstavljaju “Strategiju uvođenja eura u Hrvatskoj”

Izvor: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Hrvatska Vlada i Hrvatska narodna banka organizirale su konferenciju na kojoj predstavljaju “Strategiju uvođenja eura u Hrvatskoj”.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je konferenciju i govorio o strateškim smjernicama, koristima i troškovima uvođenja eura, a guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić govorio je o koristima i troškovima uvođenja eura u Hrvatskoj.

Premijer Plenković otvorio je skup i kazao da Vlada ima iskustva u procesu pristupanja EU-u. Prošlog tjedna bio je sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu gdje je bilo riječi o novom dokumentu koji se zove “leaders agenda”.

To je dokument koji je pripremio Donald Tusk kako bi šefovi država i vlada EU-a u razdoblju od 18-20 mjeseci jasno odredili prioritete kojima će se baviti na najvišoj razini. Rekao sam tada da postoje četiri bitna trenutka – prvi je proces Brexita, drugi je sve što je vezano za izbore za Europski parlament, treći je dogovor o višegodišnjoj financijskoj perspektivi za razdoblje iza 2020. godine, četvrti je politički dogovor o sastavu novih institucija Europske unije, kazao je premijer Plenković.

Izjavio je i da je tom prilikom istaknuo da Hrvatska kao najrecentnija članica EU-a ima dva bitna koraka – jedan je postati dio schengenskog prostora na čemu intenzivno radimo od samoga dana članstva. Namjera nam je da budemo spremni za to članstvo tijekom 2019. godine. To je politički cilj moje Vlade. Drugi element koji je izuzetno bitan je pristupanje Hrvatske eurozoni. Ne želim licitirati s datumom kada bismo to htjeli.

Ono što mislim da je realno i na čemu ćemo raditi je da godina 2020., kao godina predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, bude godina u kojoj će Hrvatska prema našem planu, namjerama i intencijama biti dio onoga što se naziva ERM II (tečajnog mehanizma).

Dodao je i da ovom konferencijom započinje široka javna rasprava o uvođenju eura koja će poslužiti da u tom procesu zemlja ide obazrivo, odlučno, otvoreno i transparentno te da se uklone svi strahovi i nedoumice o toj temi.

Upravo će ova konferencija poslužiti kao poticaj da u tom procesu idemo obazrivo, odlučno, otvoreno i transparentno. Uvođenjem eura Hrvatska bi postala dio najužeg članstva naprednijih integracija EU-a, kazao je između ostaloga Plenković.

Euro Hrvatskoj donosi globalni, politički i ekonomski kredibilitet, kazao je između ostaloga Plenković.