VLADA Dva milijuna kuna za pet projekata vezanih uz hrvatsku nacionalnu manjinu

Držani tajnik Zvonko Milas

Hrvatska će s ukupno dva milijuna kuna poduprijeti pet strateških projekata u četiri države, vezanih uz hrvatsku nacionalnu manjinu, odlučeno je u četvrtak na sjednici Vlade.

Zaključkom Vlade, na prijedlog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, iz proračuna će se za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici izdvojiti 1,3 milijuna kuna.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda Zvonko Milas istaknuo je kako će realizacijom tog projekta hrvatska zajednica dobiti primjereno središte za tri ključne institucije u Republici Srbiji – Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačku ustanovu “Hrvatska riječ”.

Za projekt “Kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji” izdvojit će se 200.000 kuna, kao i za projekt “Potpora radu Hrvatskoga kazališta u Pečuhu u Mađarskoj”.

To je, uz HNK u Mostaru, jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan Hrvatske i vrlo je važno za kulturni i društveni život Hrvata u Mađarskoj, istaknuo je Milas.

Za projekt “Potpora Radiju hrvatske nacionalne manjine – Radio Duxu iz Tivta u Crnoj Gori” izdvojit će se 150.000 kuna, kao i za projekt “Hrvatskog štamparskog društva iz Gradišća u Austriji – Hrvatske novine, 110 godina izlaženja”.

Djelatna potpora tim strateškim projektima pridonijet će stvaranju boljih preduvjeta za razvoj i napredak pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori i Austriji te osnažiti njihovu povezanost s Hrvatskom, rekao je Milas.

Prihvaćena Izjava “Ujedinjeni na sprečavanju gubitka bioraznolikosti do 2030.”

Temeljem zamolbe koju je Vladi uputila Banjalučka biskupija za jednokratnom financijskom pomoći Srednjoj medicinskoj školi pri Katoličkom školskom centru “Ivan Pavao II.” u Bihaću, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputit će pomoć u iznosu od 375.000 kuna, koja će se koristiti namjenski.

Vlada je na sjednici zaključkom prihvatila izjavu o potpori prirodi “Ujedinjeni na sprečavanju gubitka bioraznolikosti do 2030.”, pripremljenu nakon ovogodišnje 75. Opće skupštine UN-a.

“Cilj izjave je da čelnici država i vlada prenesu snažnu i jasnu poruku u obliku zajedničkog odgovora kojim se ističe da je potrebno predano i hitno djelovati te usmjeriti sve snage u poduzimanje transformativnih aktivnosti na svim razinama kako bi se zaustavio gubitak bioraznolikosti i ublažile klimatske promjene”, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Prihvaćanje izjave u skladu je s politikama Hrvatske u smjeru razvoja održivog društva na načelu zelenog i kružnog gospodarstva osiguravajući klimatsku neutralnost, očuvanje i održivo korištenje prirodnih dobara, kao i s novim održivim politikama Europske unije: Europskim zelenim planom i Strategijom Europske unije za bioraznolikost do 2030. godine, dodao je Ćorić.