VLADA Državna jamstva za kredite KBC-u Rijeka za novu bolnicu na Sušaku

Izvor: Nacionalno/D. Prša

Vlada je u četvrtak na sjednici dala jamstva za zaduženje Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka radi financiranja izgradnje objekata i nabave opreme za novu bolnicu na lokalitetu Sušak, a vrijednost cjelokupnog projekta je 750 milijuna kuna.

“Hrvatska Vlada šalje poruku da dugoročno i u cjelini rješavamo KBC Rijeka, projekt koji je izrazito važan i za Rijeku i za Primorsko-goransku županiju i druge županije koje gravitiraju Rijeci”, naglasio je premijer Andrej Plenković.

Na Sušaku će se tako graditi termoenergetski blok s centralnom kuhinjom, servisnim pogonima i radionicama, otvoreno višeetažno parkiralište te dječja bolnica i klinika za ginekologiju i porodništvo.

Okvirna procijenjena vrijednost projekta je 750 milijuna kuna, a Vlada je dala suglasnost na višegodišnje zaduživanje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Zadovoljstvo zbog donošenja takvih odluka te zahvalu premijeru izrazilo je više ministara koji dolaze iz tog kraja.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao kako je riječ o povijesnom danu za Primorsko-goransku županiju i Rijeku. U KBC Rijeka nije bilo ulaganja od 1980-ih, rekao je te dodao da “onaj tko ne živi dolje, ne može vjerovati u kojim uvjetima rade tamošnji liječnici”.

Ministar turizma Gari Cappelli ustvrdio je kako se današnjim odlukama “mijenja povijest zdravstva”, a svi oni koji gravitiraju KBC-u Rijeka pamtit će današnji dan.

Vlada je donijela i odluku o kriterijima i načinima za stambeno zbrinjavanje stanovnika zgrada i uklanjanje ostataka porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području Hrvatske Kostajnice i drugih područja.

Ovime trajno rješavamo i stambeno zbrinjavamo sve one koji su u klizištima izgubili dom, kako u Hrvatskoj Kostajnici, tako i u ostalim dijelovima Hrvatske, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.