Vlada: Država otvara kasu da bi glancala svoju javnu sliku?

Vlada Andreja Plenkovića na posljednjoj će sjednici u ovoj godini ukinuti jednu od odluka Vlade Zorana Milanovića kojom je državnim i javnim tijelima te tvrtkama zabranjeno angažiranje PR stručnjaka i tvrtki.

Vlada će na sjednici ukinuti Odluku o obavljanju poslova odnosa s javnošću kojom bi se se tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač država te trgovačkim društvima u kojima je država većinski ili pretežiti vlasnik zabranilo angažiranje PR stručnjaka odnosno tvrtki.

Podsjetimo, o ukidanju se razmišljalo i u vrijeme dok je u Banskim dvorima bio Tihomir Orešković, a odluku o ukidanju donijela je Vlada Zorana Milanovića i njom je bilo samo iznimno dozvoljeno angažiranje PR stručnjaka i to kada se radi “o projektima, programima i aktivnostima većeg opsega i gospodarskog značaja”.

Izazvalo je to žestoku reakciju Hrvatske udruga za odnose s javnošću (HUOJ) te Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), no Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je smatrala da se odlukom ne narušava tržišno natjecanje.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se prema tome postaviti PR-ovci od kojih su mnogi skloni kritizirati Vladu, između ostalog i zbog velike potrošnje, kao i tko će od njih možda dobiti kakve nove angažmane, primijetio je, između ostalog, naš reporter Hrvoje Krešić.

Neslužbeno nam je i potvrđeno da bi Krešimir Macan, o čijem se angažmanu kao Plenkovićevu savjetniku za komuniciranje već dulje vrijeme spekulira, trebao na tu dužnost biti imenovan danas ili sutra.

Također, ukidanje odluke znači i da država ima novca pa otvara kasu da bi glancala svoju javnu sliku, kao i da bismo ubuduće mogli sve više i više slušati o uspjesima Vlade na terenu od PR stručnjaka.

Na dnevnom je redu i uredba o indeksu razvijenosti i odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti te odluka o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u ovoj godini, piše N1.