Vlada danas u Kninu usvaja novi zakon Zakon o braniteljima

Uoči Dana pobjede, Vlada će danas u Kninu na posebnoj sjednici usvojiti prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji objedinjuje statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika.

Novi zakon objedjuje braniteljska prava, niz godina raspršena po drugim zakonima, što je stvorilo pravnu i egzistencijalnu nesigurnost korisnika.
Među novostima koje donosi novi zakon naknada je za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu.

Uz ostalo,  od 1. rujna ukida se smanjenje mirovina za deset posto ostvarenih po posebnim propisima, a planira se i ukidanje Registra branitelja koji je uvela SDP-ova vlada. Umjesto njega, ustanovit će se Evidencija hrvatskih branitelja, no ona neće biti javna.

Ponovno se otvara i mogućnost braniteljima, koji još nemaju braniteljski status, da pokrenu postupak za njegovo dobivanje na temelju liječničke dokumentacije, čiji je rok za prijavu istekao 2006. godine.

Nezaposlenim braniteljima osiguravaju se preventivni medicinski pregledi, snižava se dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu, a za manje od 100 dana provedenih u borbenom sektoru branitelji će svojoj djeci moći osigurati besplatne udžbenike, smještaj u studentskom domu i stipendiju.

Uz to, novim zakonom osigurava se i viši iznos najnižih mirovina, što ovisi o broju dana provedenih u borbenom sektoru.

Po pisanju medija, novosti u braniteljskom zakonu državni će proračun koštati više od pola milijarde kuna, točnije – 525 milijuna kuna.

Novi zakon trebao bi proširiti i prava  pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji za što će u idućoj godini biti potrebno 14 milijuna kuna.

Na dnevnom  redu vladine kninske sjedice će se, među ostalim, naći i izvješće o dosad učinjenim i o budućim projektima u Gradu Kninu i Šibensko-kninskoj županiji, te predstaviti projekti vazani uz Grad Knin i Šibenkso-kninsku županiju. Na dnevnom redu je i nacrt prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, nacrt prijedloga zakona o akvakulturi, kao i prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o osnivanju Državnog arhiva u Šibeniku.

Uoči sjednice Vlade premijer Plenković posjetit će DIV d.o.o. tvornicu vijaka, Podružnicu Knin i sastati se s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem i županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom.