VLADA: Bilježimo blagi rast broja aktivnih slučajeva covida-19

FaH

U usporedbi s tjednom ranije u Hrvatskoj bilježimo blagi rast broja aktivnih slučajeva, dok je u usporedbi sa zemljama u okruženu taj broj značajno manji, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić.

U četvrtak su u Hrvatskoj zabilježena 3082 nova slučaja zaraze koronavirusom, najviše dosad, a umrle su 32 osobe,

“Ako gledamo zemlje koje nas okružuju nismo ni približno među onima s najvećom incidencijom, dapače od svih zemalja na drugom smo mjestu od dna ljestvice”, kazao je Plazonić.

U proteklih tjedan dana na bolničko liječenje primljeno je 1213 pacijenata, a otpušteno je njih 744.

Trenutno je oboljelo 1400 zdravstvenih djelatnika, a 913 ih je u samoizolaciji.

Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku o uspostavi i radu pozivnog centra za osiguranje zdravstvene zaštite onkoloških pacijenata u bolnicama za vrijeme pandemije, koji počinje s radom u petak, 13. studenoga.

“Osobe koje su zadužene za rad u pozivnom centru će na temelju zaprimljenog poziva kontaktirati koordinatore u bolnicama i HZZO-u, koji su zaduženi za osiguranje zdravstvene zaštite onkoloških pacijenata. To se odnosi i na osiguranje zdravstvene zaštite ostalim pacijentima kojima je dodijeljen termin za zdravstvenu uslugu, odnosno bolničko liječenje u KB-u Dubrava”, istaknuo je Plazonić.

Koordinatori će u suradnji sa županjskim stožerima odrediti bolničku ustanovu za tzv. sekundarni centar za liječenje srednje teških i blažih oblika covida-19.

Plazonić ja napomenuo da su poduzete mjere za premještaj u druge zagrebačke bolnice pacijenta KB-a Dubrava kojima je potrebna kronična dijaliza.

HZJZ je izradio prijedlog plana uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv covida-19. U njemu su utvrđene prioritetne grupe za cijepljenje i naglašena važnost funkcionalnog informacijskog sustava za praćenje cijepljenih osoba i pravovremenu detekciju nuspojava.