Vjerovnici od Zvečeva potražuju više od 230 mil. kn

Trgovački sud u Osijeku, stalna služba u Slavonskom Brodu utvrdio je da su vjerovnici prehrambene industrije Zvečevo prijavili ukupno 230,58 milijuna kuna tražbina, pri čemu je njih 4,5 milijuna kuna osporeno.

Među 324 vjerovnika značajni su vjerovnici Zvečeva banke, pa tako potraživanje Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) iznosi 23,3 milijuna kuna, Erste banke 15,69 milijuna kuna, Hrvatske poštanske banke (HPB) 13,17 milijuna kuna, Croatia banke 11,7 milijuna kuna, austrijske BKS banke 3,1 milijun kuna i Privredne banke Sarajevo 4 milijuna kuna.

Dug Zvečeva prema Ministarstvu financija utvrđen je u visini od 15,7 milijuna kuna, a prema Ministarstvu gospodarstva za robne zalihe 8,7 milijuna kuna.
Potraživanja prema Zvečevu imaju i Agrokor i njegova povezana društva. Tako su tražbine Agrokora nešto više od 30 milijuna kuna, Konzuma iznad 43 milijuna kuna, Velpro centra 6,6 milijuna kuna, Tiska oko 503 tisuće kuna, a Žitnjaka 354 tisuće kuna.

Neki od većih dugova Zvečeva su i prema HEP-u Plin, u visini 9,42 milijuna kuna i prema Podravci 4,9 milijuna kuna, vidljivo je iz rješenja Suda s ročišta održanog 15. rujna, o kojem je u srijedu izvijestilo Zvečevo.

Inače, Zvečevo je prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka podnijelo 6. lipnja Trgovačkom sudu u Osijeku, stalnoj službi u Slavonskom Brodu, a dan kasnije je sud otvorio predstečajni postupak.

U prijedlogu o otvaranju predstečajnog postupka navedeno je kako kod Zvečeva postoji predstečajni razlog prijeteće nesposobnosti za plaćanje, zato što u očevidniku redosljeda osnova za plaćanje koje vodi Fina ima više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje koje je trebalo na temelju valjanih osnova za plaćanje, bez daljnjeg pristanka dužnika, naplatiti s bilo kojeg od njegovih računa.

Zvečevo je 29. svibnja, po podacima Fine, imalo neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu od 19,5 milijuna kuna i to u neprekinutom razdoblju od 59 dana.

Zvečevo zapošljava 272 radnika, a prosječni troškovi redovnog poslovanja na godišnjoj razini premašuju 200 milijuna kuna.