Visoki kazneni sud RH povisio kaznu mladiću koji je ubio ljubavnika bivšeg partnera

Visoki kazneni sud (VKS) postrožio je sa 12 na 14 godina zatvorsku kaznu Ivanu Šipošu (20), nepravomoćno osuđenom za ubojstvo muškarca koji je bio u ljubavnoj vezi sa Šipoševim bivšim partnerom.

Apelacijski sud je, ne objavivši identitet optuženika, izvijestio da je donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika čime je postala pravomoćna presuda kojom je Šipoš proglašen krivim za ubojstvo.

VKS smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora.

Apelacijski sud dodaje da je pravilno olakotnim cijenjena optuženikova životna dob jer je u vrijeme izvršenja djela imao 18 i pol godina te prijašnja kaznena neosuđivanost. Sud je nadodao da je Šipoš bio smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja kaznenog djela, što je utjecalo na smanjenje vladanja vlastitom voljom i smanjenje shvaćanja značenja djela.

Međutim, prvostupanjski sud, ističe VKS, nije dovoljno cijenio otegotne okolnosti – izraženu upornost, visoki stupanj kriminalne volje te pomno planiranje radnji pripremanja djela.

VKS je precizirao da je žrtva usmrćena na bezobziran i bešćutan način jer ju je Šipoš ranjenu, ali živu bacio u hladnu rijeku. Uz to, nadodaje sud, Šipoš je u rijeku bacio žrtvin novčanik s dokumentima dok je žrtvin mobitel bacio u rijeku u drugom gradu, čime je nastojao otežati utvrđivanje žrtvinog identiteta i otkrivanje kaznenog djela i počinitelja.

”Bio je vođen osjećajima ljubomore i povrijeđenosti. Žrtvu je vidio kao prepreku u ponovnom uspostavljanju ljubavne veze sa svojim bivšim partnerom. Kod optuženika su izostale bilo kakve emocije prema žrtvi koja je također bila mlada osoba u dobi od 20 godina”, zaključio je VKS.

Šipoš je nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđen na 12 godina, određen mu je istražni zatvor jer je osuđen na kaznu zatvora višu od pet godina, a dosuđeno mu je i plaćanje polovice svih sudskih troškova u iznosu od 43.000 kuna te troškove odvjetnika žrtvine obitelji.

Šipoša se tereti da je 7. ožujka prošle godine nazvao 21-godišnjaka, kojeg je poznavao od ranije, te ga je pozvao da se između 19 i 20 sati nađu na savskom nasipu kod naselja Prečko.

Kada su se našli na dogovorenom mjestu, spustili su se do rijeke Save gdje je izbila svađa, a potom i naguravanje, nakon čega je Šipoš ubo nožem 21-godišnjaka i odgurnuo ga u Savu. Tijelo ubijenog je pronašla policija 28. ožujka prošle godine u Strmcu Bukevskom.