Visoki kazneni sud potvrdio kazne za ubojstva trojice i ranjavanje jednog policajca 1991.

Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio je nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Karlovcu kojom su Darko Kresojević, Đorđe Radujković i Stanko Tomić osuđeni na po 20 godina zatvora zbog ubojstva trojice i ranjavanje jednog hrvatskog policajca iz zasjede u Budačkoj Rijeci u kolovozu 1991.

Apelacijski sud smatra da će jedinstvena kazna zatvora 20 godina na koju je osuđen svaki od optuženika ispuniti svrhu kažnjavanja.

”Blaža kazna ne bi ispunila svrhu kažnjavanja niti bi u dostatnoj mjeri izrazila adekvatnu društvenu osudu. S obzirom na to da je optuženicima suđeno u odsutnosti prvostupanjski sud nije bio u mogućnosti saznati osobne okolnosti za svakog od optuženika, a koje bi mogle biti od utjecaja u smislu olakotnih okolnosti”, priopćio je sud.

VKS je izvijestio da je prvostupanjski sud pravilno kao otegotne okolnosti cijenio težinu zločina i prouzročene posljedice.

Apelacijski sud je precizirao da se pri počinjenju djela koristilo ubojito automatsko i poluatomatsko oružje kojim je ispaljen veliki broj streljiva, a što upućuje na ustrajnost u počinjenju kaznenog djela.