Visoke cijene keramičara, električara, vodoinstalatera, ali ih nema

Cijena postavljanja pločica, prema ovoj anketi, u prosjeku košta oko 17 eura, što je porast od 21 posto u odnosu na prošlu godinu. Nešto manji porast cijena – od 18 posto – imale su usluge fasadera, električara i vodoinstalatera.

Svatko tko je posljednjih nekoliko godina trebao majstore – bilo da se radi o građevinskim radovima ili kućnim popravcima, zna da je do njih jako teško doći, a i da su cijene značajno porasle. Mnogi od njih, pogotovo ako su na dobrom glasu, ako slove za kvalitetne majstore, praktički imaju “liste čekanja”, pa se na njihov dolazak čeka tjednima, a za cijenu se gotovo da i ne pita.

U posljednjih godinu dana cijene obrtničkih usluga, prema istraživanju portala Trebam.hr provedenom na više od 500 ispitanika, imale su uglavnom dvoznamenkasti porast. Tako su, na primjer, kada su u pitanju građevinski radovi, najviše poskupjeli keramičari.

Keramičari skuplji preko 20 posto

Cijena postavljanja pločica, prema ovoj anketi, u prosjeku košta oko 17 eura, što je porast od 21 posto u odnosu na prošlu godinu. Nešto manji porast cijena – od 18 posto – imale su usluge fasadera, električara i vodoinstalatera.

S obzirom na to da su porasle cijene pojedinačnih usluga, skuplji su, naravno, i radovi po principu “ključ u ruke” pa tako sada adaptacija kupaonice košta u prosjeku 630 eura po četvornom metru, što je rast od 18 posto, dok je cijena adaptacije stana porasla za 16 posto, na 420 eura po četvornom metru.

No, nisu poskupjeli samo građevinski radovi, već i ugostiteljske usluge. Tako je, na primjer, cijena cateringa za topli meni u prosjeku porasla na 16 eura po osobi, što je rast od 23 posto.

“Treba prikupiti više ponuda”
Kako nam je rekao Boris Upelj, sa portala Trebam.hr, kod njih se najviše traže usluge arhitekata, te raznih poslova vezanih za građevinu – od kompletne izgradnje ili adaptacije, pa do pojedinačnih usluga krovopokrivača, ugradnje grijanja i klimatizacije, stolarije i slično.

Ima i savjet za one koji traže majstore. “Prikupite barem tri ponude različitih izvođača i usporedite ih. Nemojte odabrati izvođača samo na temelju cijene. Provjerite ocjene izvođača i recenzije prethodnih klijenata i pažljivo proučite ponude dok ne pronađete odgovarajuću. Imajte na umu – kvaliteta ima svoju cijenu”, poručuje Ucelj.

Iz Hrvatske obrtničke komore kažu da je u sektoru graditeljstva do povećanja cijena usluga došlo dijelom i zbog deficita radne snage, kao i zbog povećanje potražnje za tom vrstom radova. Što se tiče ugostiteljstva, njima su prilično snažno porasli svi ulazni troškovi.

“Cijene, pa i njihova promjena su različite kod svakog obrtnika i ovise prvenstveno o ponudi i potražnji na tržištu, a posebice o rastu ulaznih troškova. Deficit radne snage najviše se osjeća u graditeljstvu – prije svega kvalificirane radne snage, prijevozu gdje nedostaje vozača teretnih vozila te ugostiteljstvu i turizmu”, kažu iz Hrvatske obrtničke komore.

U Hrvatskoj preko 100 tisuća obrta
No, obrtništvo, postaje i sve atraktivnije, pa je tako u posljednjih godinu dana broj obrta porastao za 8 posto. Prema podacima Komore, u Hrvatskoj trenutno posluje oko 109 tisuća obrta u kojima radi 224 tisuće ljudi.

“U 2023. godini u odnosu na 2018. bilježi se rast obrtnika u Hrvatskoj za 34 % ili 27.750 obrta više. Sa zadovoljstvom možemo ustvrditi da se trend mijenja i jača svijest o prednostima obrtničkih zanimanja, kao i interes za strukovnim školama. Tako je u 2022./2023. već na prvom roku popunjeno 88 % mjesta u strukovnim školama, a zabilježen je porast upisanih i za deficitarna zanimanja, konkretno za zidare i fasadere, uz nastavak visoke stope upisa za instalatera grijanja i klimatizacije te kućnih instalacija, vodoinstalatera i elektroinstalatera”, kažu iz Komore, piše N1.