Višesatna čekanja na državnim granicama

Granični prijelaz Ličko Petrovo selo/Nacionalno/D.Prša

Predblagdanski vikend uoči uvođenja propusnica počeo je u znaku gužvi na graničnim prijelazima pa tako iz Hrvatskog autokluba (HAK) u petak navečer javljaju da se na ulazak u Hrvatsku iz Slovenije čeka i do dva sata.

Pojačan je promet na važnijim cestama i graničnim prijelazima, gdje su zbog aktualnih kontrola moguća višesatna čekanja, osobito sa Slovenijom na ulasku u Hrvatsku te s BiH i Srbijom na izlasku iz Hrvatske, navode iz HAK-a.

Naime, nove blagdanske epidemiološke mjere koje na snagu stupaju 23. prosinca i trajat će do do 8. siječnja uključuju zabranu putovanja među županijama te se ponovo uvode propusnice.

Pomoćnik načelnika Postaje granične policije Bregana Marijan Burić za RTL je rekao kako je znatno manji ulazak vozila u Hrvatsku u usporedbi s istim vremenom prošle godine. “Malo su pooštrene procedure kao u Hrvatskoj tako i u Sloveniji. Nakon odluke svaki putnik se mora evidentirati i provjeriti udovoljava li uvjetima ulaska ili tranzitiranja u RH. Jučer i danas je krenula gužva, do 18 sati prešlo je više od 9 000 putnika, a još veću gužvu očekujemo tijekom vikenda i sljedeći tjedan uoči blagdana”, poručio je.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina za Novu TV je pak izjavio kako je policija pripravna za epidemiološke mjere te će uspostaviti oko 200 nadzornih točaka, na kojima će tijekom dana biti angažirano oko 800 policijskih službenika svih rodova policije.