Više od 303 milijuna eura iz EU fondova za sedam gradova

FaH

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisan je u srijedu Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u okviru EU programa “Konkurentnost i kohezija“ za sedam najvećih urbanih središta u ukupnom iznosu bespovratnih sredstava 303,4 milijuna eura za projekte koje su gradovi odabrali sukladno tematskim područjima koje mehanizam pokriva.

Od danas, Gradu Zagrebu na raspolaganju iz fondova EU je 114,9 milijuna eura, Splitu 46,6, Rijeci 43,7, Osijeku 34,6, Zadru 22,8, Slavonskom Brodu 20,9 te Puli 19,8 milijuna eura za projekte za koje smatraju da će najbolje pridonijeti njihovom razvoju, stvaranju novih radnih mjesta te povećanju kvalitete života građana, priopćeno je iz Ministarstva.

“Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Slavonskom Brodu osigurali smo 303,4 milijuna eura iz fondova EU, kako bi na vlastitom urbanom području mogli realizirati projekte koji su im potrebni za gospodarski razvoj. Nastavljamo s politikom decentralizacije upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj, kako bismo povećali kvalitetu apsorpcije raspoloživih EU sredstava.

Očekujem da će gradovi iskoristiti priliku koja im se otvorila potpisivanjem Sporazuma. Odredili smo projekte, imamo popis i vremenske okvire pa očekujem da će gradovi krenuti s realizacijom u najkraćem mogućem roku“, istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

ITU je mehanizam EU za razdoblje 2014. do 2020. čiji je cilj promicanje održivog urbanog razvoja, jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja i suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave te razvoj administrativnih kapaciteta gradova. Sastoji se od skupa aktivnosti koje se u gradovima mogu financirati iz tri različita fonda: Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda.

Prihvatljive aktivnosti u sklopu ITU mehanizma podijeljene su u tri tematska područja: pametni gradovi – gradovi kao pokretači održivog i tehnološkog gospodarskog rasta, održivi gradovi – gradovi koji se bore protiv klimatskih promjena promicanjem energetske učinkovitosti i zaštite okoliša te uključivi gradovi – gradovi koji se bore protiv siromaštva te zalažu za socijalnu integraciju.

Cilj ulaganja je omogućiti povoljno okruženje za razvoj poduzetništva, povećati učinkovitost sustava toplinarstva, obnoviti brownfield lokacije (bivša vojna i/ili industrijska područja), povećati zapošljavanja i turističke izdatke kroz unaprjeđenje kulturne baštine te porast broja putnika u javnom prijevozu, ističe se u priopćenju.

Potpisivanju su prisustvovali pulski gradonačelnik Boris Miletić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić, zamjenica osječkog gradonačelnika Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda Tea Tomas, zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović te pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić.

Sporazumima i pratećim dokumentima definirani su, između ostalog, popisi poziva na dostavu projekata, popisi strateških projekata te vremenski plan provedbe, stoji u priopćenju.