Povezite se

Gospodarstvo

Više od 170 radnika Uljanik Brodogradilišta dobilo otkaze, a timovi HZZ-a informiraju ih o pravima

Objavljeno

-

Više od 170 radnika Uljanik Brodogradilišta dobilo je u ponedjeljak odluku o otkazu ugovora o radu, potvrdio je novinarima stečajni upravitelj Loris Rak, istaknuvši da su radnici  raspodijeljeni u manje grupe kako bi im timovi Zavoda za zapošljavanje operativnije prenijeli informaciju o tome što ih očekuje unutar otkaznog roka i pravima koje imaju u stečaju. 

“Tijekom današnjeg dana počeli smo uručivati odluke o otkazu ugovora o radu, a moblni timove Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) tijekom jutra upoznavali su same radnike sa sadržajem njihovih prava u slučaju nezaposlenosti”, rekao je stečajni upravitelj Rak.

Što se tiče radnika koji su se odrekli otkaznog roka, dodao je, njima je ugovor o radu u brodogradilištu prestao i mogu se prijaviti u HZZ-u radi ostvarivanja prava na isplatu novčane naknade u slučaju nezaposlenosti, odnosno ako imaju sreću ostvariti radni odnos kod drugog poslodavca.

S druge strane, naveo je Rak, radnici koji su u otkaznom roku iskoristit će pravo na godišnji odmor te će odrađivati poslove koje su potrebne sukladno nalazima njihov rukovoditelja.

Dijeljenje otkaza počelo je jutros, a na Zavod za zapošljavanje ukupno će 1100 radnika, koliko ih je ostalo u brodogradilištu. 

“Mi trenutno popisujemo imovinu koja mora biti sastavni dio izvješća za izvještajno ročište. Osim toga potrebno je sačiniti završnu bilancu te stoga očekujem od bivše uprave da se napravi bilanca na dan prije otvaranja stečajnog postupka i početna bilanca nakon otvaranja stečajnog postupka. Tražbine za radnike dužni smo obračunati mi unutar Uljanik Brodogradilišta dok su ostali vjerovnici pozvani od strane suda da prijave svoje tražbine u roku od 60 dana”, izvijestio je stečajni upravitelj Loris Rak. 

Na novinarsko pitanje rekao je kako je teško i nezahvalno govoriti o tome kolika je mogućnost da radnici podmire svoje tražbine, istaknuvši kako će to ovisiti o ukupnom iznosu njihovih tražbina koji će se naknadno utvrditi, kao i iznosu koji će se dobiti unovčenjem imovine brodogradilišta.

Na pitanje postoje li šanse da tvrtka u stečaju zaposli radnike koje su dobili otkaz, Rak je odgovorio kako je to moguće, u prvom redu u slučaju potrebe završetka započetih poslova.

“Moguće je da upravitelj uz suglasnost stečajnog suca sklopi nove ugovore u radu na određeno vrijeme”, zaključio je stečajni upravitelj Loris Rak. 

Ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih tražbina Ivan Madunić novinarima je izjavio da je Vlada putem ove Agencije, osigurava socijalni minimum radnicima čiji poslodavac bude insolventan.

“U ovom slučaju kada je riječ o Uljaniku, Agencija je već isplatila tri minimalne plaće za rujan, listopad i studeni prošle godine. Sada kada poslodavac završi u stečaju Agencija osigurava još tri minimalne plaće, osigurava polovicu utvrđene otpremnine u stečajnom postupku te naknadu za neiskorišteni godišnji odmor ili ozljede na radu. Uvjet je da je radnik u radnom odnosu bio kod poslodavca šest mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka, i onda svaki radnik za sebe mora podnijeti zahtjev prema agenciji”, poručio je Madunić.

Dodao je da će visina otpremnine biti utvrđena u stečajnom postupku za poslodavce i radnike gdje će se voditi postupak, a za one poslodavce gdje je postupak otvoren i zatvoren isti dan, Agencija će iznos otpremnine utvrditi sukladno zakonu. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar istaknuo je kako su u HZZ- spremni za ovu novonastalu situaciju te da su unutar Zavoda pripremili dinamiku i mobilne timove koji će savjetovati kako radnici mogu osigurati svoja prava.

“U prvom redu riječ je o novčanoj naknadi za vrijeme nezaposlenosti, a kasnije im možemo ponuditi druge usluge, od individualnog savjetovanja do korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja. Mi smo pripremili mobilni tim koji smo dogovorili s prijašnjom Upravom Uljanika, pedesetak savjetnika koji će raditi na primitku zahtjeva za upis u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje”, rekao je Lončar. 

Gospodarstvo

U Vidovcu započela 22. Zeljarijada, skuhali sarmu dugu 1.480 metara

Published

on

u subotu započela 22. Zeljarijada, kulturno-gospodarska manifestacija kojoj je cilj popularizacija autohtonog zelja, očuvanje tradicijskih vrijednosti, običaja, kulture, narodnih nošnji te jela pripremljenih od te visokovrijedne namirnice/Izvor: evarazdin

Vidovec kraj Varaždina poznat je kao jedini europski centar zelja, pa je u tom mjestu u subotu započela 22. Zeljarijada, kulturno-gospodarska manifestacija kojoj je cilj popularizacija autohtonog zelja, očuvanje tradicijskih vrijednosti, običaja, kulture, narodnih nošnji te jela pripremljenih od te visokovrijedne namirnice.

Otvorenju je prethodilo rezanje sarme od vidovečkog zelja rekordno duge 1.333 metara.

Sarma od vidovečkog zelja rekordno duga 1.333 metara/Izvor:evaraždin

Središnji je dio bio kuhanje i podjela mega sarme koju pripremaju desetci kuhara. Priprema najduže sarme je vrlo težak posao koji se morao odraditi u tri dana.

Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo kako je posljednjih godina ova manifestacija podignuta na jednu višu razinu. – Viđamo se ovdje evo već 22 godine. Svake godine je sve bolje i bolje i to me posebno veseli. Napominjem da je župan tu manifestaciju prepoznao kao jednu od top tri manifestacija u našoj županiji. Vidi se da smo i u tehničkom i u ogranizacijskom smislu ovu našu Zeljarijadu digli na jednu višu razinu. Mogu biti ponosan na sve vas čuvare tradicije vidovečkog kraja. Zelje na veselje – rekao je načelnik.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek najavio je pokretanje postupka nacionalnog sustava označavanja proizvoda koji će nositi oznaku domaći proizvoda a državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić kako je Zeljarijada izvrstan način za promociju Vidovca kao europske prijestolnice zelja.

Da je ova manifestacija važna, ne samo za Varaždinsku županiju, nego i za cijelu Hrvatsku, istaknuo je župan Radimir Čačić. – Značaj Zeljarijade je veći i od Varaždinske županije i to zato jer se 35 posto ukupnog zelja koje se kiseli varaždinsko zelje. Svake se godine ova manifestacija sve više prepoznaje, to više nije ono što je bilo recimo prije 15 godina – rekao je župan te ujedno najavio da će sljedeće godine kupiti novu inox posudu za sarmu jer je ova već premala.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak istaknuo je kako su redovito u Vidovcu gdje obilaze gradilišta i različite projekte na kojima Općina Vidovec radi te mnoga društvena zbivanja što se može zahvaliti aktivnim građanima. – Ova manifestacija nije više samo proizvodnja zelja, nego već i turizam i gastronomija, na čemu vam čestitam – rekao je Stričak.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Otvorena istočna vinkovačka obilaznica- Plenković: To je dio iz iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem

Published

on

Istočna vinkovačka obilaznica, duga više od sedam kilometara, u čiju su gradnju Hrvatske ceste uložile 120 milijuna kuna puštena je u promet u petak nakon dvogodišnje gradnje, a na svečanosti je premijer Andrej Plenković istaknuo kako je njezina izgradnja dio angažmana Vlade iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. 

“Prometnica je to koja će puno rasteretiti promet u samim Vinkovcima, ali je njezina važnost i što se nalazi na koridoru koji u budućnosti treba povezati Županju i Vukovar preko Vinkovaca te Osijek i Vinkovce”, rekao je Plenković

Istaknuo je kako je izgradnja istočne vinkovačke obilaznice dio angažmana Vlade iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u sklopu kojega je u protekle tri godine od predviđenih 18,7, u Slavoniju već uloženo 11 milijardi kuna.

Također je najavio kako će se iduća sjednica Savjeta za Slavoniju,  Baranju i Srijem održati u Vukovaru.

Po riječima predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, istočna vinkovačka obilaznica povezuje autocestu A3 s vukovarskom lukom i dio je buduće brze ceste koja će ići od Osijeka i bi će dio “slavonskog ipsilona” koji će se račvati u Nuštru, gdje se jedan krak odvaja prema Vukovaru i Iloku, a drugi prema Vinkovcima i Županji.

Premijer Plenković na predstavljanju radova na vinkovačkoj zaobilaznici

“Ovo je prva faza”, rekao je Škorić dodajući da je cesta duga 7,4 kilometra te ima četiri nadvožnjaka. Po njegovim riječima, trenutačno je u fazi ishođenje dokumentacije za dionicu Nuštar-Vukovar, a vrlo brzo će se raspisati i natječaj za vukovarsku obilaznicu.

Zadovoljstvo je iskazao i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić riječima da je nakon izgradnje južne vinkovačke obilaznice prioritet bila izgradnja istočne obilaznice što je sada i ostvareno te tranzitni promet sada može u cijelosti biti izmješten s gradskih prometnica i usmjeren na obilaznicu.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

I Ličko senjska županija pristupila Centru za gospodarenje otpadom Karlovačke županije

Published

on

Ličko senjska županija pristupila je u četvrtak u Karlovcu Centru za gospodarenje otpadom Karlovačke županije KODOS d.o.o., te je na Skupštini društva župan Darko Milinović izrazio uvjerenje da će budući regionalni sustav gospodarenja otpadom pokazati da ta djelatnost može biti i pozitivna, a ne samo problematična. Na slici Damir Jelić, Darko Milinović/faH

Ličko senjska županija pristupila je u četvrtak Centru za gospodarenje otpadom Karlovačke županije KODOS d.o.o., a župan Darko Milinović na Skupštini društva ocijenio je da će budući regionalni sustav gospodarenja otpadom pokazati da ta djelatnost može biti i pozitivna, a ne samo problematična.

Karlovački župan Damir Jelić istaknuo je da je adekvatno zbrinjavanje otpada i pročišćavanje otpadnih voda preduvjet bilo kakvog daljnjeg industrijskog ili turističkog razvoja i kvalitetnog življenja.

Jelić je podsjetio da je realizacija ovog županijskog projekta krenula još 2006. godine odabirom lokacije Centra na Babinoj gori kod Karlovca, a je u međuvremenu projekt je dobio regionalni značaj, pa će se tu zbrinjavati i otpad djela Sisačko moslavačke i djela Ličko senjske županije.

Za Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Babina Gora novac je osiguran u 90 postotnom dijelu iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a preostalih će 10 posto kroz dvije ili tri proračunske godine, morati osigurati članovi Društva Kodos, gradovi Karlovac, Ogulin, Duga Resa, Ozalj , Slunj te Karlovačka, Sisačko – moslavačka i Ličko senjska županija.

„Ovo je i jedan od zadnjih vlakova da se pravovremeno uključimo u natječaj koji traje. U slučaju da sve bude u redu već ove godine mogli bi imati odabranog izvođača, prvo projekata, a onda i za samu gradnju“, istaknuo je župan Jelić

U ime Sisačko-moslavačke županije zamjenik župana Roman Rosovec na današnjoj Skupštini društva KODOS rekao je da su se uključenjem Ličko senjske županije stvorili svi preduvjeti da krene realizacija projekta za kvalitetnije zbrinjavanje otpada. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije