Više od 15.000 migranata vraćeno iz Libije

Više od 15.000 migranata koji su riskirajući život pokušali preko Sredozemnog mora doći u Europu vraćeno je iz Libije u matične zemlje od početka godine, priopćila je u petak Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Ti migranti dolaze iz 52 zemlje Azije i Afrike, dodaje IOM.

“Od početka 2018. više od 15.000 migranata uspjelo se vratiti kući zahvaljujući programima dragovoljnog povratka” uz potporu Fonda EU-a za Afriku, navodi se u kratkom priopćenju ureda IOM-a u Libiji.

Organizacija je na svojim stranicama na Facebooku i na Twitteru objavila broj telefona na koji se mogu javiti “migranti u nevolji u Libiji koji se žele vratiti kući”.

U vrijeme diktatora Muammara Gaddafija koji je svrgnut i ubijen 2011., tisuće migranata su prelazile libijsku južnu granicu dugu 5.000 km pokušavajući se preko Mediterana domoći Europe.

Nakon 2011. stanje se pogoršalo i krijumčari su iskoristili kaos u zemlji kako bi svake godine slali desetke tisuća migranata u Italiju, tristotinjak kilometara udaljenu od libijske obale.

Velik broj migranata uhićenih ili spašenih na moru smješten je u prihvatilišta gdje žive u teškim uvjetima i odlučuju se za povratak.

IOM je 2017. vratio gotovo 20.000 migranata i htio bi u 2018. povećati taj broj na 30.000 na temelju programa “dragovoljnog povratka”.

Ta je organizacija krajem 2017. ubrzala ritam odlazaka nakon skandala koji je u studenom potaknulo objavljivanje dokumentarnog filma američke mreže CNN-a o afričkim migrantima koje prodaju u roblje blizu Tripolija.