Povezite se

Politika

Više od 112 tisuća građana pozvano da se očituje o jednostavnom osobnom stečaju

Objavljeno

-

Fina je od početka godine do 23. travnja poslala više od 112 tisuća poziva građanima čiji su računi blokirani i imaju uvjete za jednostavni postupak osobnog stečaja, od čega se očitovalo njih gotovo 36 tisuća i pritom ih se tek 10,7 tisuća i suglasilo s pokretanjem jednostavnog postupka stečaja potrošača.

Naime, s početkom ove godine na snagu su stupile izmjene Zakona o stečaju potrošača, kojima je uveden institut jednostavnog postupka stečaja potrošača. Sukladno tom zakonu, Financijska agencija (Fina) svim potrošačima koji u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna po osnovi glavnice i neprekidno su u blokadi duže od 3 godine, poštom dostavlja poziv na dostavu očitovanja. Građani potom u roku od 15 dana trebaju očitovati jesu li suglasni da se nad njihovom imovinom provede jednostavni postupak stečaja potrošača.

Po podacima Fine, od početka godine do 23. travnja putem pošte poslano je 112.397 poziva građanima na dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača.

Pozivi koji potrošačima nisu uspješno uručeni putem pošte, objavljeni su i na e-oglasnoj ploči sudova i takvih je poziva u proteklih gotovo četiri mjeseca bilo 35.810.

Ako potrošač nema prijavljeno boravište/prebivalište u Hrvatskoj, na e-oglasnoj ploči sudova objavljuje se poziv na dostavu adrese, a do 23. travnja objavljeno je 4.328 takvih poziva.

Podaci pokazuju da je Fini nešto manje od trećine pozvanih građana, odnosno njih 35.851, ili 31,8 posto, dostavilo svoje očitovanje. Pritom je nešto manje od 30 posto njih, ili 10.679 građana dalo suglasnost za provođenje jednostavnog postupka stečaja potrošača. Većina, pak, onih koji su odgovorili – njih 25.172 nije suglasno s provođenjem jednostavnog postupka stečaja potrošača.

Za građane koji su suglasni s ubrzanim osobnim stečajem Fina nadležnom općinskom sudu podnosi prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača.

Ako se građani koji su zaprimili poziv ne očituju u roku od 15 dana, smatrat će se da su suglasni da se za njih provede jednostavni postupak stečaja potrošača te će i za njih Fina sudu podnijeti prijedlog za provedbu tog postupka.

Fina je objavila i podatke o ukupnom broju prijedloga za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača, a koje je poslala nadležnim općinskim sudovima za potrošače koji su u trenutku podnošenja prijedloga zadovoljavali zakonom propisane uvjete za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača.

Takvih je prijedloga, kako pokazuju podaci, 71.379, a najviše ih je na Općinskom sudu u Splitu – 5.504. Slijede Općinski građanski sud u Zagrebu, kojem je Fina poslala 4.817 prijedloga za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača, zatim Općinski sud u Osijeku sa 4.763 prijedloga te Općinski sud u Novom Zagrebu, kojem je poslan 4.261 prijedlog.

Inače, radi provjere mogućnosti namirenja vjerovnika, sud u jednostavnom postupku stečaja potrošača utvrđuje vrijednost imovine potrošača, a prema popisu koji on dostavi uz očitovanje i prema podacima iz službenih registara koje pribavlja putem Fine. Ako sud utvrdi da je vrijednost imovine koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa manja od 10.000 kuna, tada donosi rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača, a kojim će ga osloboditi od preostalih obveza u odnosu na osnove za plaćanje i vjerovnike za koje je proveden jednostavni postupak stečaja. Ako je vrijednost imovine veća od 10.000 kuna, sud donosi rješenje o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača te imenuje povjerenika koji je dužan u roku godinu dana unovčiti pokretnine, tražbine, dionice, poslovne udjele, vrijednosne papire i druga imovinska i materijalna prava potrošača. Nakon unovčenja, sud će rješenjem zaključiti taj postupak te osloboditi potrošača od preostalih obveza u odnosu na određene osnove i vjerovnike koje navodi u odluci o oslobođenju od preostalih obveza.

Politika

Predsjednički izbori: Poseban račun za financiranje otvorilo sedam potencijalnih kandidata

Published

on

Dodao

Poseban račun za financiranje troškova izborne promidžbe otvorilo je sedam potencijalnih kandidata za predsjednika države, doznaje Hina iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP), tijela koje nadzire financiranje i pravilnost izborne promidžbe.

Poseban račun do sada su otvorili Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dejan Kovač, Katarina Peović, Ivan Rude i Ante Simonić.

Kandidati, odnosno osobe koje se namjeravaju kandidirati, dužne su poseban račun otvoriti najkasnije s danom podnošenja kandidature, a najranije to mogu učiniti šest mjeseci prije roka predviđenog za održavanje izbora, odnosno prije službenog početka izborne promidžbe.  Službena promidžba počinje danom objave liste kandidata za predsjednika Republike.

Tri dana od dana otvaranja posebnog računa potencijalni je kandidat dužan DIP-u dostaviti pisanu obavijest o tome kako bi mu Povjerenstvo moglo izdati lozinku za ulaz u informacijski sustav za nadzor financiranja.

Sve troškove koje naprave prije početka službene promidžbe, potencijalni kandidati moraju prikazati u financijskim izvještajima koje će DIP-u dostavljati sedam dana prije izbora, odnosno 30 dana nakon izbora. Ta izvješća dostavljaju unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, a DIP ih sve objavljuje na jednom mjestu, svojoj mrežnoj stranici, što je novost na izborima za predsjednika države.

Poseban račun potencijalnog kandidata DIP nadzire od dana njegova otvaranja do završetka transakcija na njemu. Putem tog računa potencijalni kandidati obavljaju sve transakcije koje se tiču financiranja promidžbe, uključujući i prikupljanje novčanih donacija.

Obveze za one koji ne postanu kandidati za predsjednika 

S obzirom da je moguće da svi potencijalni kandidati ne ‘prerastu’ u kandidate za predsjednika države (ne skupe 10 tisuća potpisa i DIP im ne potvrdi kandidaturu), važno je istaknuti novine koje je za njih donio Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Dakle, osobe koje su otvorile poseban račun, a nisu postale kandidati, moraju uplatiteljima vratiti neutrošena sredstva koja preostanu na posebnom računu, razmjerno uplaćenom iznosu ili ih donirati za opće društvene potrebe, sam račun zatvoriti u roku od 15 dana od dana objave liste kandidata za predsjednika Republike, a DIP-u dostaviti potvrdu banke o zatvaranju računa  osam dana od dana njegova zatvaranja.

Novost je i da moraju sastaviti financijski izvještaj o financiranju izborne promidžbe, sa danom zatvaranja posebnog računa te ga dostaviti DIP-u unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, u roku od 20 dana od dana objave liste kandidata za predsjednika Republike.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Anušić: Nema razloga da I. Radić ne bude kandidat za osječkog gradonačelnika

Published

on

Dodao

Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a i župan Ivan Anušić izjavio je u nedjelju kako nema razloga da predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić ne bude kandidat za gradonačelnika Osijeka na lokalnim izborima 2021. godine.

Tijekom druženja s članovima stranke, u osječkom prigradskom naselju Višnjevcu, Anušić je na novinarski upit ima li HDZ već svoga kandidata kazao kako će “kandidat biti onaj tko će biti izabran od strane osječkog Gradskog odbora HDZ-a”.  
“U ovome trenutku predsjednik HDZ-a u gradu Osijeku je Ivan Radić, i nema apsolutno nikakvog razloga da to ne bude upravo on”, poručio je Anušić.

Ocijenio kako je Županija krenula u kvalitetnom, dobrom i produktivnom smjeru, ali da je u tome ključan grad Osijek, kao četvrti grad po veličini u Hrvatskoj te centar svih društvenih, gospodarskih i drugih događanja na istoku Hrvatske.
Zato je potrebno da grad Osijek napokon posloži priču, u vidu nove uprave i novoga gradonačelnika. HDZ želi 2021. godine preuzeti odgovornost za vođenje grada Osijeka i pokazati koliko puno potencijala već godinama stoji sa strane, a mogli su se upotrijebiti za razvoj grada, na korist svih građana Osijeka, Županije, a posredno i istoka Hrvatske, poručio je Anušić.

Radić je izjavio kako, nakon pobjede Ivana Anušića na izborima za župana 2017. godine, HDZ sada ide na pobjedu u gradu Osijeku gdje je u protekle dvije godine “snažna i konstruktivna oporba, koja ukazuje na sve probleme i nudi konkretna rješenja”, a uvjereni su da će 2021. godine imati gradonačelnika Osijeka.
Na upit novinara je li spreman prihvatiti odgovornost ako ga Gradski odbor HDZ-a službeno kandidira za osječkog gradonačelnika, Radić je uzvratio: “Naravno da jesam. Ne bih se prije dvije godine prihvatio dužnosti predsjednika osječkog HDZ-a da nisam spreman”.
“Apsolutno sam spreman, to će mi bit čast, i uvjeren sam da će HDZ pobijediti”, poručio je Radić.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Pula: Osnovani Demokrati Istre

Published

on

Dodao

Bivša čelnica istarskog SDP-a Maja Šarić nova je predsjednica Demokrata Istre, odlučeno je na osnivačkoj skupštini istarske podružnice Demokrata u subotu u Puli, s koje je predsjednik stranke Mirando Mrsić poručio kako su nam promjene nužne ali ih država od građana ne može tražiti ako se i sama ne mijenja.

Ustvrdivši kako se istarska podružnica osniva upravo na prvu obljetnicu osnivanja Demokrata, predsjednik stranke Mrsić kazao je kako je Hrvatska zaspala u ravnodušnost, zemlju je obuzela netrpeljivost, društvo se zatvara u sebe te kako danas u nekim dijelovima zemlje je slika kakva nije bila ni devedesetih.

“Stanje je loše, obuzelo nas je beznađe. Korupcija je rak rana ovog društva i dolazi od samog vrha vlasti. Vrijednosti slobode, jednakosti, pravde, prava na izbor i antifašizam često su na kušnji i postaje zabranjene teme u Hrvatskoj”, istaknuo je Mrsić dodavši kako se upravo stoga “treba okupiti i učiniti sve da Hrvatska prodiše”.

“Hrvatskoj su potrebne promjene, previše puta ponovljena teza, premalo je međutim učinjeno da se to ispravi. Država od svojih građana ne može tražiti promjene ako se i sama ne mijenja”, ustvrdio je Mrsić.

Dodao je kako se promjene moraju provesti i to one koje “obuhvaćaju ustroj države, način rada državnih i javnih službi, ustroj lokalne samouprave, reformu pravosuđa obrazovanja, zdravstva i poreznog sustava”. 

Miletić: Država ne ide u dobrom smjeru

Predsjednik IDS-a Boris Miletić poručio je kako je suradnja ove stranke s Demokratima prethodila osnivanju istarske podružnice i to u sklopu Amsterdamske koalicije.

“Stanje u državi nije dobro, država ne ide u dobrom smjeru, pri dnu smo prema svim pokazateljima. Stvari treba mijenjati na bolje a naš je zajednički cilj stvaranje jedne moderne, progresivne i proeuropske Hrvatske”, zaključio je Miletić.

Novoizabrana predsjednica Demokrata Istre Maja Šarić naglasila je kako su Demokrati stranka uključivosti jer, kako je rekla ” samo tako možemo kreirati kvalitetna rješenja za najzahtjevnije gospodarske i društvene probleme”.

“Izašla sam iz SDP-a 2015. godine zbog pokušaja diskreditiranja, doživljavala sam ucjene, prijetnje i shvatila sam da SDP više ne ide u pravom smjeru. Zapravo shvatila sam da se nema smisla boriti se s vjetrenjačama”, rekla je Šarić novinarima prije skupštine. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije