VINKOVCI Obilježen Dan postrojbi HOS-a

U spomen na članove HOS-a Darka Rušanca, Vladu Kneževića i Ivicu Bošnjaka, koji su poginuli 1. ožujka 1992. u nerazjašnjenoj eksploziji u negdašnjem Omladinskom domu u Vinkovcima, gdje je bilo sjedište HOS-a, na mjestu na kojem je bio taj dom u Ulici Jurja Dalmatinca danas su vijence položili i svijeće zapalili njihovi suborci te mnoga izaslanstva, javlja portal Novosti.hr

Poginulim HOS-ovcima počast je odana u sklopu obilježavanja Dana Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić”. Prigodne govore na komemoracijskom skupu održali su Ivica Zupković, zapovjednik 1. bojne HOS-a i UDHOS-a Vinkovci, Ivan Bosančić, gradonačelnik Viknovaca i Marko Ratković, savjetnik ministra branitelja koji su branitelje pozvali na zajedništvo i jedinstveno djelovanje u korist napretka hrvatske države, te su poručili kako je obrambeno obilježje Domovinskog rata neupitno i da bi o tom razdoblju hrvatske povijesti mladi u Hrvatskoj trebali više znati.

Vijence i svijeće u spomen na stradale pripadnike položili su Ivica Zupković, zapovjednik 1.bojne HOS-a Vinkovci i predsjednik Udruge Zbora ratnih postrojbi HOS-a. Valentino Rajković, zapovjednik 19. Bojne HOS-a Gospić i dopredsjednik Zbora ratnih postrojbi HOS-a, Zdravko Vizir-Kovačić, zapovjednik obučnog centra HOS-a, saborski zastupnik Stevo Culej, Ivan Bosančić, gradonačelnik Viknovaca, Željko Marijanović, predstavnik utemeljitelja dragovoljačkih postrojbi HOS-a i Dario Dujić, predsjednik kordinacije Udruga Domivinskog rata Vukovarsko-srijemske županije zajedno sa predstavnicima drugih Udruga te županije.

“Domovinski rat je bio najveće zajedništvo hrvatskoga naroda. Svi su stali u obranu Hrvatske, svi su željeli Hrvatsku i to je tada bilo najvažnije. Zato treba odati počast svima onima koji su izložili svoje živote, ali najviše onima koji su ih izgubili. Danas sam ovdje, jer želim odati počast svim braniteljima koji su kroz HOS dali svoj obol u Domovinskog ratu, a on nije bio mali.”, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić dodavši kako se nada da će se uskoro krenuti i sa uređenjem prostora i izgradnjom spomenika svim poginulim pripadnicima HOS-a.

“Ovakva okupljanja su primjer zajedništva hrvatskih branitelja. Podsjećaju nas na povijesni značaj i vrijednosti koje je Domovinski rat ostavio u nasljeđe našim kćerima i sinovima. Na nama je da im te vrednote i istinu prenesemo. Ostaje i dalje svjedočenje te istine i žrtvi koje je naš narod podnio kroz taj okrutni, bezobzirni i nametnuti nam rat da se poginuli vitezovi hrvatskoga naroda nikada ne zaborae.”, kazao je Marko Ratković.

Kroz 1. samostalnu bojnu “Marijan Baotić”, koja je djelovala na bojištu Jarmina – Nuštar – Mala Bosna – Otok – Komletinci – Vrbanja i pokrivala 40 kilometara bojišnice, koja je neprestano bila pod topničkim napadima, prošlo je 1100 branitelja, od kojih je 38 poginulo i 298 ranjeno. Nakon odavanja počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.