Vinkovački IROHS: Briga o obnovi i održavanju groba Josipa Runjanina

U povodu 200. obljetnice rođenja skladatelja Josipa Runjanina i 130. obljetnice izvedbe „Lijepe naše domovine” kao hrvatske himne, vinkovački Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije (IROHS) pokrenuo je postupak trajnog rješenja obnove i održavanja groba Josipa Runjanina u Novom Sadu.

“Smatra se da je upravo Runjanin 1848. godine skladao glazbu za Mihanovićevu pjesmu ‘Horvatska domovina’, koja je izabrana za hrvatsku himnu, pod naslovom ‘Lijepa naša domovino’ prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine”, podsjeća predsjednik IROHS-a, negdašnji saborski zastupnik Damir Rimac.

Po Rimčevim riječima, grobno mjesto hrvatskog skladatelja srpskih korijena, rođenog 1821. godine u Vinkovcima, poprilično je u lošem stanju iako je zaštićeno rješenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu.

“Institut je već stupio u kontakt s mjerodavnim ustanovama u Novom Sadu i u postupku je pribavljanje dokumentacije potrebne za sanaciju grobnog mjesta i nadgrobnog spomenika”, rekao je Damir Rimac.

Istaknuo je kako smatra da je dužnost, ponajprije Grada Vinkovaca kao rodnoga grada Josipa Runjanina, Vukovarsko-srijemske županije te hrvatskih institucija iz područja kulture da se aktivno uključe u rješavanje tog problema.

“Ako se Josipa Runjanina prisjetimo samo prilikom intoniranja himne u svečanim trenutcima ili prilikom sportskih uspjeha, moramo si priznati da do sada nismo učinili dovoljno da se primjereno brinemo o posljednjem počivalištu jednog od velikana hrvatske povijesti. Ovo je prilika da to promijenimo”, poručio je Rimac.

Nažalost, Runjanin nije dočekao proglašenje hrvatske himne jer je umro 13 godina prije, 1878. godine, a pokopan je na novosadskom Uspenskom groblju. Na nadgrobnom spomeniku je okrugli medaljon s reljefnim portretom skladatelja te njegovim imenom i prezimenom napisanim na ćirilici s imenom Josif budući da je kršten u vinkovačkoj pravoslavnoj crkvi silaska Sv. Duha, a ispod je na latinici napisan stih “Liepa naša domovina”.

Rimac je rekao kako se, u želji da dozna jesu li hrvatske institucije nešto učinile kako bi se obnovio grob i nadgrobni spomenik Josipa Runjanina, javio ministarstvima kulture i vanjskih i europskih poslova, iz kojih su mu odgovorili da ne bave održavanjem grobnih mjesta.

Iz Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske odgovorili su kako se za Runjaninov grob godinama brine Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Jelačić” iz Petrovaradina, koje baštini tradiciju hrvatskih velikana koji su rođenjem i/ili životom vezani uz Petrovaradin i Novi Sad, te da je plaćanje naknade za grobno mjesto oko 150 kuna na godinu u planu aktivnosti toga društva.

Interes za obnovu grobnog mjesta Josipa Runjanina 2002. godine iskazalo je i izaslanstvo Grada Zagreba za posjeta Novom Sadu, ali nakon što je iz novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture put Zagreba poslana dokumentacija o potrebnim zahvatima, iz glavnoga hrvatskog grada nikada u Novi Sad nije stigla povratna informacija.

“Mislimo da je sada sazrelo vrijeme da se konačno priđe obnovi groba i nadgrobnog spomenika Josipa Runjanina i da na taj način pokažemo da nismo zaboravili one koji su svojim djelom zaslužili naše poštovanje, a među takvim je velikanima bez sumnje i Josip Runjanin”, rekao je Damir Rimac.

U rodnim Vinkovcima, u samome središtu grada, postavljena je spomen-ploča Josipu Runjaninu, a na trgu koji nosi njegovo ime i spomen-poprsje koje je prije nekoliko godina bilo i ukradeno pa je napravljeno i postavljeno novo. Ime Josipa Runjanina nosi i vinkovačka Glazbena škola.

Vojni časnik, glazbenik i autor skladbe hrvatske himne Josip Runjanin rodio se 8. prosinca 1821. u Vinkovcima.

Školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima, nakon čega se odlučio za vojničko zvanje. U vojsci Habsburške Monarhije stigao je do čina potpukovnika, a kao predstavnik Prve banske pukovnije ušao je u Hrvatski sabor 1865. godine.

Dok je kao carski kadet služio u Glini, stekao je glazbenu naobrazbu kod vojnog kapelana te je naučio svirati glasovir. Ondje je često bio u društvu ilirskih domoljuba, a tu je prvi put čuo i pjesmu “Horvatska domovina” Antuna Mihanovića, za koju je skladao glazbu.

Skladba je prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine izabrana za hrvatsku himnu pod naslovom “Lijepa naša domovino”. Josip Runjanin je nakon umirovljenja živio u Novom Sadu, gdje je i umro 1878. u 57. godini.