Vincekovo u Moslavini

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec su u subotu, 20. siječnja 2018. godine, na imanju obitelji Trdenić u Popovači, zajedno s članovima Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“ Popovača i njihovim brojnim gostima, među kojima je bio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i europarlamentarka Marijana Petir,sudjelovali u tradicionalnom obilježavanju dana Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i njihovih vinograda.

Udruga vinogradara i voćara „Škrlet“ tradicionalno svake godine obilježava blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i njihovih vinograda te početak nove vinogradske godine. Udruga je to koja postoji već gotovo 20 godina, a trenutno broje 170 članova, otkriva nam predsjednik te Udruge Igor Kovačević.

„Već devetu godinu Vincekovo obilježavamo kod obitelji Trdenić. Za sve vinogradare, tako i za nas male vinogradare, Vincekovo je početak nove godine, nama je to 22.siječnja. To su početak radova u vinogradima, početak cijelog našeg uroda, ono što ćemo dobiti na kraju, kakvo ćemo vino dobiti. Sada krećemo u te radove, a to su rezidba, nakon toga gnojidba i ostalo“, ističe Kovačević.

Tomislav Trdenić, vlasnik Vinarije Trdenić gdje je Vincekovo proslavljeno, kaže kako je prošla vinska godina bila jako uspješna, a nada se da će takva biti i ova. „Inače Vincekovo se u Vinariji Trdenić obilježava 11.godinu za redom u ovom obliku da je Udruga organizator, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije i Vinarija Trdenić da su također uključeni.

Zajedničkim snagama ovdje pečemo šarane, kobasice i špek kako bi mogli naše vinograde nagraditi i obilježiti prvi dan, točnije početak radova u vinogradu. Sada kreću lagano radovi u vinogradu, u proljeće kreće vegetacija i danas je taj dan kada se kreće, bez obzira na vremenske prilike i uvjete u vinogradu“, kazao je Trdenić.

Svake godine podršku vinarima daje i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je podsjetila kako su zahvaljujući njoj vinogradari prošle godine imali priliku predstaviti svoja vina u Bruxellesu, kao što su članov Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta boravili upravo u ovim našim krajevima.

„Ono što bih možda istaknula kao jedan od potencijalnih problema koje vidim i na kojem trebamo raditi je slabo korištenje vinske omotnice. Hrvatska je dobila u razdoblju od 2014.do 2018.godine 266 milijuna kuna za obnovu vinograda, za ulaganja u vinarije, za marketing i promociju vina na trećim tržištima. Ono po čemu se razlikuje ta omotnica od drugih je da se novac za svaku godinu mora iskoristiti u toj godini i ne može se prenositi. Mi smo do sada iskoristili 72 milijuna kuna i to pokazuje da se stvari moraju promijeniti“, rekla je Petir.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je kazao kako su vinogradari i voćari ovoga kraja proteklih godina imali određenih problema zbog elementarnih nepogoda, ali vjeruje da će ova godina biti uspješna. „Želim vinogradarima dobar urod, da nemaju problema u ovoj godini, da imamo kvalitetna vina. Na tome im želimo i mi pomoći. Podržavamo udrugu i želimo i pokušali smo još značajnije udruživanje napraviti vinogradara ovog područja kako bi izašli još kvalitetnije na tržište. Moram priznati da u zadnjih 10-tak godina, posebice zadnje tri do četiri godine, kvaliteta posebice škrleta je strašno napredovala i imamo sada nekoliko vrhunskih vina i vinara“, kazao je Žinić.

Na Vincekovo u Popovači došao je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. „Važno je čuvati običaje. Mi smo u vinogradarstvu i proizvodnji vina učinili vrlo ozbiljne korake kao društvo. U zadnjih nekoliko godina smo iskoračili velikim koracima naprijed, podigli smo kvalitetu obrade vinograda, uzgoja grožđa, proizvodnju vina naročito. Važno je čuvati običaje, njegovati da se ljudi skupe, da razmjenjuju iskustva i da jedni druge bodre“, istaknuo je Bošnjaković.

U sklopu proslave Vincekova tradicionalno su trsi nagrađeni, a također po tradiciji odrezano je nekoliko pupoljaka koji će, kako stari običaj kaže, pokazati kakva će vinska godina pred nama biti. (portal53/Nacionalno.hr)