Vili Beroš: Nije istina da Cijepise ne funkcionira, ali ne radi kako bismo htjeli

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je posjetio zadarsku bolnice, a pred novinarima je govorio i o problemima s platformom CijepiSe, koju su neke županije prestale koristiti.

“Na poticaj struke krajem prosinca sam angažirao firme koje imaju ugovore o održavanju CEZIH-a, centralnog zdravstvenog informatičkog sustava, za kreiranje novih funkcionalnosti, prenosi N1.

Nije istina da platforma ne funkcionira, možda ne radi onako kako smo željeli u potpunosti, ali radi dovoljno da zadovolji potrebe ovom trenu”, rekao je Vili Beroš.

Naglasio je kako nije istina da je došlo do kraha cijepljenja.

“Podižemo broj cijepljenih u jednom danu, to je danas 23.000 i to će biti dostatno da postignemo naše ciljeve, no moramo biti svjesni odgovornosti za cijepljenje koje je još pred nama. Svaka županija odlučuje za sebe, na njima je organizacijska sloboda, a s ciljem da se pristigle količine cjepiva potroše. Mi cjepiva ne bacamo, punktovi za cijepljenje su puni.

Cijepljenje je najvažniji korak, uz poštivanje mjera, jer ako se uspijemo cijepiti u dovoljnoj mjeri spriječit ćemo najozbiljnije oblike bolesti”, rekao je Beroš.

Kriza je naglasila one dobre elemente zdravstvenog sustava, ali i loše, a to je financijska nestabilnost, kazao je.

“Mi već nekoliko mjeseci usuglašavamo prijedlog reformi. one prvo moraju biti usuglašene sa svima koji su povezani sa sustavom. Pitanje dugovanja smo riješili do kraja godine, pacijenti mogu mirno čekati svoje bolničke dane liječenja, te će svi dobiti lijekove koje trebaju”, rekao je Beroš.

Kada je u pitanju platforma CijepiSe, došla je informacija da je obiteljski liječnici, kao ni zavod Andrija Štampar ne koriste, a samo tri posto cijepljenih išlo je preko platforme.

“Cijena i proces javne nabave su prema zakonu, institucije to provjeravaju. Moje službe kažu da je sve prema zakonu.

Ne znam sve tehničke detalje, ali Zagreb i drugi gradovi koriste tu platformu, kao i svoje gradske i lokalne. No te druge ne objedinjavaju sve potrebno za funkcioniranje sustava. Nije meni kao ministru palo na pamet da trebamo imati platformu, to je tražila struka, liječnici”, rekao je Beroš.

Boris Milošević cijepljen je s dvije doze cjepiva protiv koronavirusa i svejedno se razbolio od korone.

“Iznimno se rijetko može dogoditi, ali se u takvim slučajevima očekuje blaga slika i bez potrebe za hospitalizaciju”, rekao je Beroš.