Viktorija Kaleb: Tko proda šume i vode – izdajica je svoje Domovine

U postoru Šumarije Petrinja u Ulici Artura Turkulina 32 otvorena je izložba naziva “Šuma okom šumara”, koja je dio programa obilježavanja Dana hrvatskog šumarstva.

Izložbu su organizirali Uprava šuma podružnica Sisak i Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Sisak.

Na otvorenju izložbe nazočnima su se obratili Vlatko Petrović, voditelj Uprave šuma podružnice Sisak, zamjenica gradonačelnika grada Petrinje Viktorija Kaleb i Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Zamjenica gradonačelnika grada Petrinje Viktorija Kaleb u osobno ime i u ime gradonačelnika Petrinje tom je prigodom je kazala:

„Kao osoba koja je odrasla u obitelji šumarskog stručnjaka, pokojni otac bio je šef šumarije gotovo 30 godina, a djed – direktor pilane.

Upravo zbog toga želim Vam barem reći da i ja znam kako „diše šumarska struka”, jer  me je to moj otac od malih nogu naučio,  kako čuvati, njegovati i štititi šumske blagodati, Bogom date, jer on je, prenosim Vam sjećanja, iskustva koliko je volio taj, svoj posao kojeg je smatrao i svojim pozivom, i gledao ga u svakoj u biljci, cvijetu, stablu, uvijek razmišljajući o toj Božjoj ljepoti, o Stvoritelju.

Dodala je da:

„Nemoguće je ne ostati zadivljen u našim šumama, prirodnim ljepotama, nemoguće ja da nam ne zastane dah pod krošnjom velikog hrasta ili tankoćutnosti brezinog vitkog drveta, ili nježnosti arisa.

Šume su nam uz vode glavni resurs u državi, gotovo pola teritorija je pod šumom i to jednom od najkvalitetnijih u  Europi, jer šuma je prirodna a ne iz plantažnog uzgoja, znači imamo najkvalitetniji šumu, posebno  hrast, odlične proizvode od parketa do namještaja.

Hrvatska ne smije nikad i ni pod koju cijenu pokleknuti i rasprodati prirodno bogatstvo, tržišna utakmica za resurse, biti će svakim danom sve jača i teža, i tko bude vladao resursima vode, šume i zraka, i s tim direktno povezano eko hranom, ovladat će i cijelim svijetom.

Hrvatska zaslužuje, citirala je kako kaže najvećeg hrvatskoga admirala DDLošo, baš cijela Hrvatska država, mora biti proglašena Eko dobrom.

To je jedini put da generacijama spasimo ono sto su naši pradjedovi sačuvali nama, uvijek braneći i poštujući svoje, a nikad ne uzimajući tuđe“ – kazala je zamjenica gradonačelnika grada Petrinje Viktorija Kaleb.