Viktorija Kaleb: Branitelji su svoj život za istinu bili spremni dati

Otvorenjem izložbe započela je ovogodišnja manifestacija „Dani sjećanja 1991. – 2017.“ u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje i Grada Petrinje.

Voditeljica Galerije Alma Trauber rekla je kako je do izložbe došlo kroz razgovor s Koordinacijom, a ovom prigodom izloženi su radovi ratnih fotoreportera Drage Havraneka, Josipa Bistrovića i Miroslava Arbutine.

Kako je rekao jedan od autora Miroslav Arbutina radi se o presjeku fotografija nastalih na svim dijelovima Banovine za vrijeme Domovinskog rata: „Sada kad sam ovako prolazio i gledao fotografije od kolega počinju navirati sjećanja.

U principu sam svoje negative zapakirao nakon svoje izložbe od Petrinje do Petrinje. To je bilo pet godina fotografiranja i snimanja rata. Sad sam ih nakon dosta vremena ponovno otpakirao da bi se mogla napraviti ova izložba.“

Izložba se u podrumskom dijelu Galerije može pogledati sve do 30. rujna kada završavaju „Dani sjećanja“.

„Moram naglasiti da se istina o Domovinskom ratu nastoji na sve načine omalovažiti, revidirati, degradirati. Ova hvalevrijedna akcija posvetivši cijeli mjesec hrvatskim braniteljima nešto predobro.

To ljudima osvješćuje stvarno stanje od 1991. do 1995. Divno je i ponosno gledati ove ljude koji su na prvoj crti bojišnice uspjeli snimiti original priču i prikazati što je uistinu bio Domovinski rat.“ – rekla je Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje, sinoć prilikom otvorenja izložbe „Zapisi s terena: fragmenti ratne fotografije Banovine“ u Galeriji Krsto Hegedušić.

Zamjenica gradonačelnika dodala je:

Danas se sjećamo i slavimo blagdan Glavosjek Ivana Krstitelja, svetca koji je dao život jer je govorio istinu. Istu simboliku nalazim i u svim našim braniteljima, jer su za Boga, domovinu i obitelj, naše najveće identiteske vrijednosti, bili spremni dati i vlastite živote.

Kao i naši HOS-ovci,  da je itko u doba razapinjanja Isusa Krista, promijenio samo jedno slovo na križu , prenosilo bi se to s koljena na koljeno do u vječnost. I sam nesretni Pilat, reče tad jednu pametnu misao, što napisah, napisah… analogija je jasna.

Hvala svim hrvatskim braniteljima što danas imamo svoju zemlju, bez njih ne samo da danas ne bi bili ovdje, upitno je bi li nas uopće bilo, kazala je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb