Viktor Orban u Osijeku na bureku

Danas je premijer Mađarske Viktor Orban stigao u Osijek. Povod je otvorenje nove zgrade Učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj, čijem činu će nazočiti i premijer Andrej Plenković.

Prije poslovnih obaveza premijer Orban objavio je na svojoj Facebook stranici da je svratio na burek.

“Vrijeme za burek u Hrvatskoj”, napisao je Orban uz fotografiju.

Ha Horvátország, akkor burek // Burek time in Croatia

Objavljuje Orbán ViktorČetvrtak, 28. studenoga 2019.

Nova zgrada Učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj projekt našeg Ministarstva znanosti i obrazovanja vrijedan 9,9milijuna kuna, kao što je i mađarska Vlada financirala gradnju učeničkih domova za Hrvate u Mađarskoj. Dom ima kapacitet za smještaj 52 učenika, čime će se otvoriti mogućnost školovanja i za djecu iz gradova i mjesta koja su udaljena od Osijeka. PKC Mađara u Hrvatskoj s radom je počeo prije 20 godina, a trenutno u njemu djeluje dječji vrtić te osnovna i srednja škola koja nudi nekoliko smjerova: gimnazija, hotelijersko-turistički tehničar, ekonomist, kuhar i prodavač, a upisati se mogu i djeca koja nisu pripadnici mađarske nacionalne manjine.

Ustanova se financira iz proračuna Vlade RH, ali i uz veliku pomoć mađarske Vlade, putem njihove zaklade i javnih natječaja za financijsku pomoć Mađarima u dijaspori. Izuzmemo li sastanke na marginama sjednica Europske pučke stranke te Europskog vijeća, bit će ovo prvi izravni susret Plankovića i Orbana od prosinca prošle godine kada je mađarski premijer bio u službenom posjetu Zagrebu.