Viktor Orban: Treći svjetski rat? Nikad mu nismo bili ovako blizu

Hina

Vjerojatnost da se rat u Ukrajini pretvori u globalni sukob raste, rekao je u petak ujutro mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći na državnom radiju Kossuth mađarski je premijer kritizirao zapadne čelnike i optužio ukrajinske saveznike za promicanje sukoba zbog gospodarskih interesa.

“Svijet nikada nije bio tako blizu da se lokalni rat pretvori u svjetski rat”, rekao je Orban.

“Vjerojatnost za to raste iz dana u dan”, dodao je.

Mađarski premijer je također rekao – bez ikakvih dokaza – da bi saveznici Kijeva mogli poslati trupe u pomoć Ukrajini, koja se bori protiv invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Vrlo smo blizu tome da to postane ozbiljan prijedlog saveznika – da vojnici zemalja saveznika također prijeđu granicu”, rekao je.

Orban, koji u proteklom desetljeću njegovao blizak odnos s Kremljom, našao se na meti kritika tijekom prošle godine zbog promicanja ruskog narativa o ratu.

Mađarska vlada je, s druge strane, tvrdila da se zalaže za trenutni prekid vatre jer je mir na europskom kontinentu prioritet, piše Politico.

U radijskom intervjuu mađarski je čelnik inzistirao na tome da njegov stav dijele i drugi diljem svijeta, uključujući Kinu, arapski svijet i Afriku.

“Postoji Zapad”, rekao je, “i ostali.”, piše N1.