Vijenci uoči 26. godišnjice raketiranja Banskih dvora

U povodu 26. obljetnice raketiranja Banskih dvora, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković položio je lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade Republike Hrvatske.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Banski dvori raketirani su 7. listopada 1991. Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile Banske dvore, ostale su pale na zgrade u njihovoj blizini. Banski dvori pretrpjeli su veliku štetu, dio krova bio je razrušen, oštećeno je i pročelje te gotovo sve prostorije.

Tada je ocijenjeno da je riječ o atentatu na predsjednika Franju Tuđmana, napad vođenim raketama bio je usmjeren upravo na njegove radne prostorije.

Predsjednik Tuđman tada je kazao da je napad na Banske dvore napad na simbol vlasti svih Hrvata, nazvao ga je i zločinom protiv kulture pred cijelim svijetom.