Vijeće sigurnosti vjerojatno će u danas glasovati o prekidu vatre u Siriji

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi glasovati, vjerojatno u četvrtak, o nacrtu rezolucije kojim se zahtijeva prekid vatre na 30 dana u Siriji kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći i medicinska evakuacija, izvijestili su diplomati u srijedu.

Švedska i Kuvajt koji su sastavili prijedlog, zatražili su glasovanje “što je prije moguće”, izvijestila je švedska diplomatska misija i dodala da ga očekuje vjerojatno u četvrtak.

Ne zna se, međutim, namjerava li Rusija upotrijebiti svoje pravo na veto za blokadu prijedloga. Diplomati su kazali kako se nadaju jednostavnoj suzdržanosti Moskve na tu temu.

Prije poziva na glasovanje, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjasnio se o stanju u Siriji zahtijevajući “hitan prekid svakog ratnog djelovanja u Istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi istočno od Damaska koja je po njemu postala “pakao na Zemlji”.

Intenzivna bombardiranja sirijskog režima koja traju od nedjelje stajala su života više od 310 civila, od kojih 72 djece, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava.

Radi se od početka rata prije gotovo sedam godina o najpogibeljnijoj zračnoj kampanji protiv te prostrane regije gdje se nalazi približno 400.000 civila.

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti u četvrtak kako bi se razgovaralo o onome što ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia opisuje kao “složenu situaciju”.

Nacrtom rezolucije poziva se na učinkovit prekid vatre 72 sata nakon njegova mogućeg usvajanja. Isporuka humanitarne pomoći i medicinska evakuacija počele bi 48 sati nakon toga.

Tekstom se zahtijeva prekid opsade Istočne Gute, Jarmuka, Fue i Kefraje, a svim stranama  naređuje  se da “prestanu lišavati civile hrane i lijekova neophodnih za njihovo preživljavanje”. (H)