Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji

EPA/JUSTIN LANE

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jučer je jednoglasno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa koji je ta država izvela 3. rujna te joj je nametnulo zabranu izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

Radi se o devetoj rezoluciji o sankcijama Sjevernoj Koreji koja je izglasana jednoglasno u 15-članom Vijeću od 2006. godine, vezano uz njen balistički i nuklearni program.

SAD je ublažio prvotni tekst rezolucije kako bi za nju pridobile potporu saveznice Pjongjanga Kine te Rusije.

Izvoz tekstila bio je 2016. drugi po veličini izvoz u Sjevernoj Koreji, nakon ugljena i drugih minerala, ostvarivši vrijednost od 752 milijuna američkih dolara, pokazali su podaci nadležne sjevernokorejske agencije. Blizu 80 posto tog izvoza odlazi u Kinu.

Rezolucija stavlja zabranu i na kondenzirani i tekući prirodni plin, ograničenje od 2 milijuna barela godišnje na prerađene naftne proizvode te ograničenje uvoza nafte na postojećoj razini. Sjevernu Koreju na tom planu u prvom redu opskrbljuje Kina.

Po riječima neimenovanog američkog dužnosnika, bliskog pregovorima unutar Vijeća, Sjeverna Koreja uvozi oko 4,5 milijuna barela naftnih prerađevina godišnje te 4 milijuna barela sirove nafte.

Sjedinjene Države založile su se za izglasavanje nove rezolucije UN-a s novim sankcijama Sjevernoj Koreji nakon što je ta zemlja objavila da je 3. rujna testirala hidrogensku bombu.