Vidović: SDP je dobio moderan program

Davorko Vidović, član SDP-ove radne skupine za izradu novog programa, rekao je u Dnevniku HRT-a da je danas, obzirom na izjave nezadovoljnika iz SDP-a, bio pomalo zatečen jednoglasnošću prihvaćanja dokumenata, i statuta i programa, i na sjednici Glavnog odbora i Predsjedništva.

Postoji troje, četvero ljudi koji se redovito javljaju, rekao je spomenuvši Miranda Mrsića. Smatra da se javnost navikava na to da “nezadovoljnici” imaju drugačiji sud. Za Mrsića je rekao da je bio vrlo konstruktivan na raspravi o prijedlogu programa. Bio sam vrlo zadovoljan raspravom, rekao je. Željeli smo moderan program koji ne bi bio duži od 20 stranica, koji bi bio fokusiran na načela, vrijednosti i principe i odgovorio na pitanje tko smo, što smo, za što smo i zašto smo, rekao je.

Objasnio je i da je program općeniti dokument, koji govori o vrijednostima te da ne spominje konkretne političke mjere. Kazao je da je ovaj program konzistentan, a stranci daje identitet koji je zadnjih 10-ak godina prilično gubila. Naveo je da ima nekoliko izrazitih novina. Jedna od njih je da je potpuno fokusiran na budućnost. Okrenut je inkluzivnoj politici, politici pružanja ruke, i lijeve i desne, traženju savezništvu s građanima. Hrvatska se nalazi u slijepom crijevu. Ako ne uspijemo mobilizirati sve snage u zelji, teško ćemo napraviti strukturne reforme, iskorak, istaknuo je.

Na pitanje omogućuje li program veliku koaliciju s HDZ-om, rekao je da program ne isključuje niti HDZ, to je nužnost. Postoje projekti na kojima će se tražiti usuglašenost između vodećih političkih stranaka, naglasio je. Ne vjeruje da je potrebna velika koalicija, ali smatra da je potreban jedan tip suradnje.

Na kritiku da bi novi statut predsjedniku dao faraonske ovlasti te ga se ne bi moglo smijeniti četiri godine, rekao je da je to netočna interpretacija. Ne bavim se financijama, ali dubioza bivšeg rukovodstva je veliko i teško opterećenje, rekao je. U vezi s ovrhom koju je pokrenuo Slobodan Ljubičić, a po kojoj SDP mora TV Sljemenu platiti gotovo 10 milijuna kuna zbog dugova iz kampanje Milana Bandića, rekao je da se traži se način da se stranci pomogne. Bit će potrebno napraviti velike restrikcije i štednju, naglasio je. Nije pitao predsjednika SDP-a Davora Bernardića što je htio postići time što je bio na proslavi kod gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.