Vidović o Obiteljskom zakonu: To mogu označiti ludilom

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović gostovao je u emisiji N1 studio uživo gdje je komentirao novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona prema kojem izvanbračni i bračni parovi više neće biti jednaki.

“Teško mogu razumjeti kakvi razlog stoje iza takvih provokacija javnosti i koji je politički smisao takvih prijegloa zakona jer oni nemaju drugi cilj nego na pitanjima koja bi se trebala smatrati normalnima nas vraćaju na raspravu o pitanjima koja su apsolvirana. Nismo nikada čuli zašto Obiteljski zakon treba mijenjati. Iz ovog što smo vidjeli kao naznaku promjena, to je vraćanje unatrag na rješenja koja su prevladana s razlogom, na temelju činjenica, spoznaja i analiza”, rekao je Vidović.

Dodao je da je prijedlog potpuno neprihvatljiv i da je za očekivati da će se građanska i liberalna javnost morati ponovno snažno oglasiti jer ovakav prijedlog stvara tenzije u društvu koje su nepotrebne i odvlače nas od bitnih pitanja.

Vidović smatra da zakon ne treba uopće mijenjati, a “pogotovo ne na ovakav način”. “Nije jasno zašto ga se ide mijenjati da bi se išlo sa rješenjima koja su dokazano bila loša, što se posebno odnosi na prijedlog vezan uz razvod roditelja koji bi se sa Centara za socijalnu skrb prebacio sudove”, kazao je Vidović.

“Nema nikakvog razloga da se mijenja nešto što je praksa pokazala da je dobro i da se opterećuju sudovovi, a sada idete nešto namjerno pogoršati. Ako netko misli da će time smanjiti broj razvoda… Ako netko intervenira na takav način, mogu to označiti samo ludilom, da se intervenira u obiteljski život da ljudi žive u brakovima na takav način, to su opasne pobude koje govore o glavinjanju u koje Hrvatska srlja, a ja sam vjerovao da je to iza nas”, kazao je Vidović.

U nacrtu prijedloga zakona stoji i da se mijenja odnos izvanbračne i bračne zajednice, gdje će izvanbračne zajedice imati manje prava nego 2014. godine.

“I prije toga. Sjećam se donošenja Obiteljskog zakona u vrijeme mog mandata 2001. godine koji je u najvećoj mjeri respektirao tadašnja rješenja iz normalnih europskih zemalja. Ovdje se radi o civilizacijskog regresiji i nema veze s politikom i ideologijom. To je pokušaj približavanja dijelovima Europe kao što je Poljska, pokušaj da se Hrvatsku svrsta na tu marginu koja radikalizira i koja ide prema nečemu što ide prema katoličkom fundamentalizmu koji bi trebao u civilizacijskom smislu stvari vratiti u pretkoncilsko vrijeme. I Crkva je odustala od tih krajnje rigidnih shvaćanja obitelji”, kazao je Vidović.

Podsjetimo, na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada Republike Hrvatske u četvrtak, Vlada je usvojila odgovor na zahtjev Ustavnog suda Republike Hrvatske za dostavu obavijesti u vezi s pokretanjem postupka donošenja novog Obiteljskog zakona.

Prema pisanju Jutarnjeg lista novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona ovih je dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a. Nova verzija ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji zbog koje je premijer prošli prijedlog hitno povukao iz procedure. Ali, kako donosi Jutarnji, novi Obiteljski zakon propisuje kako izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki. Najveća razlika – sada je , osim na posvajanju djece i ta da – prema nacrtu prijedloga novog zakona – izvanbračna zajednica više ne stvara osobne i imovinske učinke kao što to čini bračna zajednica.

Kada su u pitanju prava roditelja i obrazovanje djece u čl. 108. ubačen je stavak koji glasi “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

Promjene kod razvoda roditelja malodobne djece
Nadalje, roditelji maloljetne djece razvod će ponovno pokretati na sudu, što podrazumijeva ponovno angažiranje odvjetnika te najmanje jedno ročište više po razvodu. Praksa je pokazala, piše Jutarnji, da je pokretanje razvoda pri centru za socijalnu skrb udvostručio broj sporazumnih dogovora o skrbi o djeci.

Tijekom konfliktnog razvoda u kojem će svakiroditelj angažirato svog odvjetnika, dijete će, kao i dosad, dobiti svog ‘odvjetnika’, odnosno posebnog skrbnika iz Centra za posebno skrbništvo. No on neće biti besplatan nego će ga plaćati roditelji sukladno odvjetničkoj tarifi.