Vidović Krišto: Imenovanjem uprava na šest mjeseci Vlada krši zakon

Karolina Vidović Krišto

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto izjavila je u utorak da Vlada krši zakon određivanjem šestomjesečnog mandata članovima uprava i nadzornih odbora u državnim tvrtkama, i kako se na taj način ‘pogoduje odabranim javnim bilježnicima’.

‘Plenkovićeva Vlada izigrava zakon kojim je određeno da se nadzorni odbori i uprave biraju putem javnog natječaja, a imenovanjem članova svakih šest mjeseci izbjegava se javni natječaj’, ustvrdila je Vidović Krišto (Klub Domovinskog pokreta) na konferenciji za novinare u Saboru.

“Ovakav način upravljanja tvrtkama u državnom vlasništvu ne poznaje ni jedna druga europska država”, ocijenila je Vidović Krišto.

U vezi s načinom imenovanja nadzornih odbora i uprava državnih tvrtki postavila je danas zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Plenkoviću, na koje očekuje odgovor u propisanom roku od 30 dana.

Objasnila je da je neposredan povod bio slučaj predsjednika uprave državne zrakoplovne kompanije Croatia Airlinesa kojemu je nedavno po osmi put produljen mandat od šest mjeseci.

Ta se praksa, istaknula je, primjenjuje i u drugim tvrtkama, primjerice u HEP-u i Jadroliniji, a za svako takvo imenovanje od 6 mjeseci mora biti sazvana skupština društva, za što je javnobilježnički trošak i do 300.000 kuna.

S tim u vezi procijenila je da se pogoduje odabranim javnim bilježnicima, kao i u slučaju Ovršnog zakona, i nanosi šteta poreznim obveznicima.

Vidović Krišto na svoje zastupničko pitanje očekuje temeljiti odgovor jer je, kako kaže, ‘ovaj način upravljanja ne samo besmislen, neefikasan i nigdje ne postoji nego je i neosnovano skup, jer bi ti novci koji završavanju kod javnog bilježnika ili u nečijem džepu, morali biti u državnom proračunu, odnosno u džepu građana’.