Vidović-Krišto: Čelništvo HUBOL-a izvrće teze na vrlo ružan način mi insinuira bezosjećajnost

Nastavak sjednice 10. saziva Hrvatskog sabora

Nezavisna saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović-Krišto na svojem Facebook profilu odgovorila je Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika (HUBOL) koja je  osudila njezino nenošenje zaštitne maske.

Naime, HUBOL je u priopćenju objavljenom u petak, 31. srpnja, ocijenila “da su stavovi saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto o nošenju zaštitnih maski netočni i znanstveno neutemeljeni, te su preporučili građanima da ih zanemare pri tom oštro osudivši “paušalne i stručno neutemeljene stavove” nezavisne zastupnice Domovinskog pokreta Vidović-Krišto koja u Saboru odbija nositi masku.

Na to priopćenje preko Facebooka reagirala je Vidović-Krišto čiju izjavu prenosimo u cijelosti:

NEKRITIČKO SLJEDBENIŠTVO I KORUPCIJA SU RAZLOZI ZBOG KOJIH JE HRVATSKO DRUŠTVO U DUBOKOJ KRIZI I BEZNAĐU

HUBOL je na jedan političko-navijački način osudio moje navodno skandalozno ponašanje u svezi mog nenošenja maske. Čelništvo HUBOL-a pritom izvrće teze te mi na vrlo ružan način insinuira bezosjećajnost te čak i želju da se netko zarazi Covidom. To priopćenje HUBOL-a je bez ikakovih argumenata te je u potpunosti činjenično netočno.

Naime, maske nisu samo dvojbene u stručnim krugovima u Hrvatskoj, već su izrazito diskutabilne u cijeloj Europi i svijetu. Dovoljno je spomenuti države kao Norvešku, Švedsku, Dansku, u kojima je jasno definirano da nošenje maski nema sprječavajuću ulogu u prenošenju Covida 19. U Hrvatskoj ne postoji zakonska obveza nošenja maski a u Hrvatskom saboru sjedimo uz preporučenu socijalnu distancu, te je potpuno nejasno zašto bi se još trebale nositi maske. Ja sam jasno izjavila da ću kao legalist, u trenutku kada nošenje maske bude zakonski propisano masku i nositi.

No, apsolutno je šokantno da HUBOL nastupa kao dio manipulativne HDZ-ovske vladajuće vrhuške, te me politički neopravdano i neargumentirano osuđuje.

Istovremeno nismo vidjeli da su osudili Plenkovića što nije išao u samoizolaciju nakon razmjene fizičkih dodira sa zaraženim tenisačem; isto tako nismo vidjeli nikakvu osudu ponašanja HDZ-ovaca na party-u izborne noći na kojoj su se bez ikakve socijalne distance međusobno ljubili i grlili; isto tako nisu osudili g. Capaka kada je g. Hrebaka iz političkih razloga na tri dana oslobodio samoizolacije; i naposljetku na našem lijepom Jadranu trenutačno boravi znatan broj turista, i naravno da nema tih i takvih socijalnih distanci ni u restoranima, ni u klubovima, ni na plažama. Hrvatska vlada i Stožer civilne zaštite dali su toliki broj različitih kontradiktornih izjava i odluka te je njihova vjerodostojnost znatno narušena, a kod djela odgovornih trajno izgubljena.

Moje ponašanje je isključivo odraz zdravog razuma, te mojeg nastojanja da funkciju zastupnika obavljam ako treba i na vlastitu štetu, ali u interesu hrvatskih državljana.

Obvezna sam kritički propitivati rad izvršne vlasti te upozoravati na zlouporabu, te predlagati alternativna rješenja. S obzirom na gore navedenu argumentaciju ne mogu biti nekritički sljedbenik neuvjerljivih i površnih manipulacija.

A HUBOL-u i našem medicinskom osoblju želim sve najbolje, te obećavam solidarnu borbu za njihova prava jer su premalo plaćeni i imaju preloše uvjete rada. Takve uvjete imaju zbog sveopće korupcije, koja je moguća zbog ne-primjene i zlouporabe zakona, te opće javne manipulacije, koju provodi vladajuća vrhuška u Hrvatskoj.

Temelj zdravog društva je vladavina prava u kojemu su pred zakonom svi jednaki. Slijedim načelo stare latinske poslovice – drži se reda, pa će red držati i tebe. Pravda i pravna država za mene nemaju alternativu!

Odgovor na priopćenje HUBOL-a NEKRITIČKO SLJEDBENIŠTVO I KORUPCIJA SU RAZLOZI ZBOG KOJIH JE HRVATSKO DRUŠTVO U DUBOKOJ…

Objavljuje Karolina Vidović KrištoNedjelja, 2. kolovoza 2020.